השדיים מתחילים להתפתח אצל נשים כבר בגיל ההתבגרות, כאשר ההורמון הנשי אסטרוגן משתחרר כחלק מהמחזור החודשי. להורמון זה יש מספר תפקידים - מלבד תרומתו להתפתחות בלוטות החלב הוא גם זה שאחראי על הצטברות השומן בשדיים ולגדילתם. השפעה זו מורגשת במיוחד כאשר השדיים גדלים במהלך ההריון כתוצאה מכמות מוגברת של אסטרוגן.
מלבד אסטרוגן, ישנם כמה הורמונים נוספים המעורבים בהתפתחות השדיים כגון פרולקטין, הורמון הגדילה (Growth hormone), אינסולין וגלוקוקורטיקואידים.
לבסוף, על מנת שהשדיים יוכלו להתפתח באופן סופי נדרשת גם כמות מסוימת של הורמון נוסף – פרוגסטרון.
ההורמונים פרוגסטרון ופרולקטין הינם חיוניים להתפתחות השד, אך הם גם נוגדים זה את זה. בעוד שפרולקטין מעודד שחרור של חלב מהשד, פרוגסטרון מונע זאת. איך זה מסתדר? בעוד פרולקטין מופרש במוח, פרוגסטרון מופרש בעיקר מהשליה במהלך ההריון, ולכן לאחר הלידה כאשר השליה לא נמצאת עוד בשימוש השפעתו מוסרת והחלב יכול לזרום בחופשיות.
בימים הראשונים השד מפריש "חלב בוסר" (קולוסטרום) שהינו סמיך יותר מחלב רגיל וצבעו שקוף עד צהוב, והוא מכיל כמות נמוכה יותר של שומן מחלב רגיל אך תורם רבות להתפתחות מערכת החיסון. מספר ימים לאחר הלידה כאשר ההורמונים מתאזנים השד מפריש את החלב הרגיל.
כמספר שבועות לאחר הלידה, כמות הפרולקטין בגוף יורדת לרמתה המקורית, כאשר פרולקטין משתחרר שוב בגוף רק בזמן ההנקה ולזמן מוגבל. הפרולקטין משתחרר עקב גירוי של הפטמות ומגרה את השד להפריש את החלב. ולכן, ייצור החלב יכול להימשך אף מספר שנים, כל עוד ישנו גירוי של הפטמות על ידי התינוק.
חשוב לציין שהשדיים עלולים גם לאבד את יכולתם לייצר חלב במידה ורמת הפרולקטין בגוף נשארת נמוכה לאורך זמן. ולכן, מומלץ להניק או לשאוב את החלב לפחות אחת לשבוע.
חלב האם מופרש באופן קבוע בבלוטות החלב, אך הוא אינו עובר לצינוריות החלב בצורה אוטומטית ולכן לא דולף החוצה מהפטמות.
כאשר התינוק "שואב" את הפטמה, אותות עצביים מגיעים למוחה של האם וגורמים להפרשה של שני הורמונים חשובים – פרולקטין ואוקסיטוצין. הורמון האוקסיטוצין מגיע לשדיים דרך מחזור הדם וגורם לבלוטות החלב להזרים את החלב החוצה אל עבר צינוריות החלב ולבסוף אל הפטמה.
לפעמים, הורמון האוקסיטוצין עלול אף להשתחרר כתגובה רגשית (למשל כאשר האם חושבת על התינוק או שומעת אותו בוכה), ולגרום לזרימה של החלב החוצה.
תהליך שחרור החלב ותפקוד ההורמונים מתקיימים בין אם מדובר בהנקה רגילה או שאיבה באמצעות משאבת חלב. השימוש במשאבת חלב הינו פשוט ובטוח, רצוי לבחור משאבת חלב חשמלית הנוחה לתפעול, לדוגמא משאבת החלב מבית אמדה.
חלב האם מותאם לתינוק באופן מושלם ומכיל את כל הרכיבים התזונתיים שהתינוק זקוק להם במהלך שנת החיים הראשונה. בהשוואה לתחליפי החלב, חלב האם מפחית משמעותית את הסיכון של התינוק לפתח אלרגיות, זיהומים והשמנת יתר, ובנוסף הוא תורם להתפתחות נוירו-קוגניטיבית טובה יותר.
הנקה טבעית אינה מיטיבה רק עם התינוק אלא גם עם האם – יתרונות ההנקה כוללים בין היתר את שיקום הרחם, שריפת קלוריות והפחתת הסיכון לפתח סרטן, אוסטאופורוסיס, דלקת מפרקים, סכרת ומחלות לב. חשוב לציין שמומלץ להימנע מצריכת אלכוהול, קפאין ומעישון במשך תקופת ההנקה.