צור קשר צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
מערכת דין,
25 פברואר 2022

הלוקס ריגידוס

שימו לב, אין להתייחס לאמור כאל המלצה רפואית אלא ככתבה אינפורמטיבית בלבד, בכל מקרה יש להיוועץ ברופא.


מקור: https://www.medi.de/en/diagnosis-treatment/foot-pain-deformities/hallux-rigidus/

 

מה זה בכלל הלוקס ריגידוס?

הלוקס ריגידוס (Hallux Rigidus) או בעברית "קשחת הבוהן" או "בוהן קשוחה" היא למעשה תופעה שכיחה למדי המתארת דלקת מפרקים ניוונית של מפרק הבוהן. המונח "דלקת מפרקים ניוונית" עשוי להטעות שכן הדלקת הינה בעיה משנית הנוצרת כתוצאה מניוון ו"בלאי טבעי" של המפרק.

 

מהם הסיבות וגורמי הסיכון לכך?

הבלאי הטבעי שמוביל להיווצרות תופעת ההלוקס ריגידוס מתרחש במפרק הבוהן, בחיבור שבין עצמות הבוהן ובין עצם המטאטרסל הראשונה שנמצאת במרכז כף הרגל.


לא ידועה הסיבה שבגינה חלקים מהאוכלוסייה מפתחים בעיה זו עם התפתחות הגיל בעוד אחרים אינם סובלים מכך אך ההבדל נעוץ כנראה בהבדלים גנטיים (תורשתיים), פציעות שהמטופל חווה במהלך חייו, הרגלי תזונה ואורח חיים, דלקות (במיוחד גאוט), עומס יתר המופעל על המפרק ועל כף הרגל ועיוותים מולדים.


בעוד שאת הסיבות המדויקות להתפתחות התופעה קשה לקבוע, ישנם מספר גורמי סיכון שקיימת לגביהם הסכמה רחבה:

  • נעליים צרות ולא מתאימות
  • עיוותים בכף הרגל
  • פלטפוס
  • עומס יתר על כף הרגל לדוגמה כתוצאה מעודף משקל או מהליכה לא נכונה
  • טראומות כגון שברים ודלקות
  • גאוט

 

מהם התסמינים של הלוקס ריגידוס?

  • כאבים בבוהן במיוחד בזמן הליכה
  • בוהן קשיחה, אדמומית ונפוחה
  • הרגשת לחץ מוגברת בתוך הנעליים
  • החרפת התסמינים האחרים במזג אוויר קריר
  • בסופו של דבר כאבים ותחושת חוסר נוחות גם במפרק הברך והירך כתוצאה מעומס היתר

 

איך מטפלים בהלוקס ריגידוס?

תחילה על הרופא לקבוע את האבחנה הנכונה. לשם כך הרופא יבדוק את ההיסטוריה הרפואית שלכם בקפידה ויבחן את הבוהן שלכם באופן ידני ובעזרת תמונות רנטגן.


במקרים רבים ניתן להבחין בשינויים מורפולוגיים (מבניים) בעזרת תמונות הרנטגן כגון היצרות של מבנה המפרק ובליטות בעצם המתפתחות כתוצאה מניוון הסחוס.
מטרת הטיפול הינה למנוע את החמרת הבעיה, להקל על התסמינים ולאפשר למטופל ללכת באופן נטול כאב. הטיפול עשוי לכלול שיטות שמרניות, תרופתיות או כירורגיות בהתאם לחומרת המטופל הספציפי.


טיפול שמרני ותרופתי: טיפול זה דוגל בשיטות שאינן פולשניות והוא עשוי לכלול מדרסים מיוחדים, נעליים אורתופדיות, טיפולי פיזיותרפיה, תרופות אנטי-דלקתיות ומשככי כאבים ולבסוף זריקות המכילות חומצה היאלורונית או קורטיזון.

רצוי להתחיל את השימוש במדרסים אף לפני הופעת תסמיני הבוהן הקשיחה שכן המדרס מסייע בהקלת העומס ממפרק הבוהן ובהפחתת הכאב.

ניתוח: במקרי קיצון וכאשר שאר הטיפולים אינם מועילים ניתן לטפל בבעיה גם בהליך כירורגי. הניתוח שיתבצע שונה בין מטופל ומטופל אך הוא עשוי לכלול אף איחוי של מפרק הבוהן, במסגרת איחוי זה הרופאים פשוט יחברו את עצם הבוהן לעצמות כף הרגל האחרות כך שתיווצר עצם אחת ארוכה. איחוי זה הינו פתרון מעולה לתיקון העיוות אך מלווה באובדן יכולת התנועה של הבוהן.

 

בברכת החלמה מהירה,
צוות דין דיאגנוסטיקה

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: