ראשית, חשוב לבצע הבחנה ברורה בין גרבי לחץ לבין גרבי תמיכה.
גרבי לחץ לרוב מותאמים בהתאמה אישית בעקבות המלצת רופא. לעומת זאת, גרבי תמיכה מתאימים רק למי שלא סובל מבעיות בוורידים.
וורידי הרגליים מחזירים אות ללב. הם עושים זאת בעזרת שסתומים המאפשרים זרימה רק בכיוון אחד – כיוון הלב ובעזרת השרירים אשר "סוחטים" את הוורידים על מנת לגבור על כוח הכבידה ולמנוע הצטברות של דם ברגליים.
מיעוט של פעילות גופנית וישיבה או עמידה ממושכת במקום מקשה על וורידי הרגליים לבצע את עבודתם.
במידה ששריריי הרגליים המשמשים כמעין משאבה לא מסוגלים עוד לתמוך בהחזרת הדם ללב, הוורידים מתרחבים כתוצאה מהעומס והשסתומים אינם נסגרים עוד כראוי. הרגליים נעשות כבדות ועייפות. סימנים לכך עשויים להיות גם נפיחות ברגליים, חתכים בעור בנקודות המגע עם הגרביים והנעליים, דליות ברגליים, ורידים דמויי רשת עכביש או כיבים ברגליים.
כנדרש משיטת הטיפול, הלחץ המופעל על הרגל על ידי גרבי הלחץ חזק יותר ככל שמתרחקים ממרכז הגוף מכיוון שגם העומס על הוורידים מתגבר שם. הלחץ מופעל במלוא כוחו (100%) באזור הקרסול – האזור שנמצא בסיכון הכי גבוה, ונחלש עד אזור הירך (40%) על מנת שלא לפגוע בוורידים השטחיים באזור הברך.
מדוע אם כך, גרבי תמיכה אינם מוגדרים כגרבי לחץ? בניגוד לגרבי הלחץ, גרבי תמיכה מפעילים לחץ זהה לכל אורך הרגל כך שדם עדיין עלול להצטבר ולגרום למחלות וורידים. גרבי תמיכה אינם מיועדים לסובלים ממחלות וורידים.
כאשר הוורידים בגוף מתפקדים באופן לקוי, הלחץ בהם עולה וחלקי דם דולפים אל תוך הרקמות שסביב. כך נוצרת נפיחות בקרסוליים וברגליים ומערכת הלימפה נאלצת לעבוד קשה יותר על מנת לנקז את הנוזלים חזרה אל הלב. דרך הטיפול הטובה ביותר לבעיה היא ניקוז ידני של הנוזלים החוצה, אך כדי לשמר את תוצאות הניקוז חשוב להקפיד על לבישת בגדי לחץ מתאימים באופן קבוע.
במהלך חודשי הקיץ יש לגוף נטייה לצבירת נוזלים ברקמות ולנפיחות אף יותר מהרגיל מכיוון שכלי הדם הנמצאים קרוב לפני העור מתרחבים כדי לפלוט חום החוצה.
לאחר ניתוחי שאיבת שומן, ניתוחי חזה וכדומה, חשוב לתמוך בצורת הגוף החדשה בזמן ההחלמה. ישנם בגדי לחץ מיוחדים הנועדו לפזר את תאי השומן הנותרים בגוף בצורה אחידה ולמלא את החללים שנוצרו בניתוח. בגדי לחץ אלו גם מונעים מהעור להתעוות ומבצקת ומשטפי דם להיווצר. כל בגדי הלחץ האלו נוחים ללבוש ופשוטים לשימוש, אפילו במזג אוויר חם.
בגופנו קיימות מולקולות המשמשות כצמתים בין תאיים, המהווים מחסום עבור נוזלים וחומרים מומסים שאינם יכולים לעבור בחלל הבין תאי בחופשיות. בניגוד לאדם בריא, למטופלים הסובלים מבצקת ומכיבים יש פחות צמתים וכך הנוזלים נצברים ביתר קלות וגורמים לבצקת.
מהשוואות שנערכו בין ביופסיות של מטופלים הסובלים מבצקת לפני וארבעה שבועות אחרי טיפול בלחץ התגלו כמויות גבוהות הרבה יותר של צמתים בין תאיים ועוד חלבונים הנחוצים לגוף כ4 שבועות בלבד לאחר הטיפול.
זוהי הוכחה ברורה ליעילות הטיפול ולמניעת ההתקדמות של אי ספיקת הדם.
עם זאת, יש לזכור שמידת שיתוף הפעולה של המטופל משפיעה רבות על הצלחת הטיפול, חשוב לבצע שימוש בבגדי הלחץ באופן קבוע ולפעול לפי הנחיות הרופא.
בגדי הלחץ הוכחו כיעילים לא רק עבור אלו הסובלים ממחלות בכלי הדם. מחקר הכלל כ-19 רצי מרתון ללא כל בעיות בכלי הדם בדק את הספורטאים לאחר ריצת חצי מרתון עם בגדי לחץ, ולאחר ריצת חצי מרתון ללא בגדי לחץ.
תוצאות המחקר הן שלאחר ריצה עם בגדי לחץ:
- זמן ההתאוששות של כלי הדם מהיר יותר
- זמן ההתאוששות של השרירים מהיר יותר
- קיצור של כ15% מזמן הריצה לאורך חצי מרתון
לסיכום, בגדי לחץ משפרים את ביצועי השרירים ומזרזים את התאוששות הגוף לאחר פעילות מאומצת.
האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.