נשים הרות רבות סובלות מכאבים בגב או בגב התחתון, במיוחד במהלך השלבים המאוחרים יותר של ההריון. ברוב המקרים התסמינים מופיעים כתוצאה משינויים פיזיים והורמונליים הנגרמים כתוצאה מההיריון.
שימו לב, אין להתייחס לאמור כאל המלצה רפואית אלא ככתבה אינפורמטיבית בלבד, בכל מקרה יש להיוועץ ברופא.
מקור: https://www.medi.de/en/diagnosis-treatment/pregnancy-complaints/back-pain/
נשים נמצאות בסיכון מוגבר לכאבי גב לעומת גברים, כאשר היריון מהווה את אחת הסיבות העיקריות לכך.
במרבית המקרים, הכאבים מרוכזים באיזור הגב התחתון (בין האגן לבסיס הצלעות) ומורגשים במיוחד בזמן ישיבה, שכיבה, מעבר לעמידה, התכופפות ופעולות כגון לבישת חולצה.
שינויים הורמונליים – כחלק מהכנת הגוף ללידה, הורמונים מסוימים משחררים ומרפים את הרצועות שבאיזור האגן על מנת לאפשר מעבר קל יותר. רפיון הרצועות אמנם רצוי בזמן הלידה אך מפחית את יציבות האגן והגב התחתון בתקופה שקודמת לכך.
עלייה במשקל – כתוצאה מגדילת הבטן במהלך ההיריון, נשים רבות חודלות מביצוע כל פעילות גופנית. בעקבות זאת, חוסן השרירים פוחת והשרירים אינם יכולים לתמוך בגב כבעבר.
שינויים במרכז הכובד – ככל שהילד גדל, מרכז הכובד של גוף האם נוטה קדימה. עם הסטת מרכז הכובד, הגב מתקער באופן טבעי כך שמופעלים על השרירים והרצועות שבגב לחצים מוגברים. בשלבים המאוחרים של ההיריון, הדבר מתבטא ככאבי גב.
חוסר יציבות באיזור האגן – חוסר היציבות מתבטא ככאב בחלקו הקדמי של האגן (באיזור המפשעה), באיזור עצם הזנב ומקרין גם לאיזור הגב התחתון.
ישנם מספר אמצעים המסוגלים לסייע ולהקל על כאבי גב, כתלות בחומרת הכאב ובמיקום הכאב (גב תחתון או גב עליון).
רצוי להיוועץ ברופא נשים (גניקולוג) על מנת לבחור בדרך הטיפול המתאימה ביותר.
דיקור סיני יכול לעזור במקרים מסוימים, או תרגילי פיזיותרפיה בהדרכת פיזיותרפיסט מומחה. במקרים פחות קשים, ניתן גם להיעזר בעזרים פשוטים יותר כגון חגורת גב המותאמת לנשים בהיריון.
מלבד זאת, ישנם לא מעט פתרונות לטיפול או למניעה של כאבי גב שנשים בהיריון יכולות גם לבצע בעצמן:
הימנעי מישיבה לזמן ממושך – נסי לקחת הפסקות ולמתוח את הגוף בזמן נסיעות ארוכות ברכב ושני את תנוחת הישיבה שלך בזמן עבודה על המחשב.
התעמלות-היריון ויוגה – נשים רבות נעזרות ביוגה או בספורט (נסי ספורט מים בבריכה!) על מנת לחזק את שרירי הגב והאגן ולהפחית את העומס מהגב.
יציבה זקופה – על נשים הרות להקפיד על יציבה זקופה כיתר על המידה על מנת למנוע מכאבי הגב להתפתח.
חום – ניתן להקל על כאבי הגב בעזרת בקבוק חם, כריות חימום או מנורות המפזרות חום. יש לשים לב כי חום רב מדי עלול לגרות התכווצויות ברחם ולכן יש להיוועץ ברופא נשים.
ניתן לרכוש חגורות גב מיוחדות בעבור נשים בהריון. חגורות אלו תומכות בגב התחתון, מפחיתות ממנו את העומס הנוצר על ידי משקל הרחם ומקלות על כאבי הגב.
נשים רבות סובלות מכאבי גב גם לאחר ההריון. ישנן מספר סיבות לכך:
מתיחה ורפיון – בזמן ההריון ובזמן הלידה הרצועות והשרירים שבאגן נמתחים ונחלשים. ההתאוששות שלאחר הלידה איננה מיידית ולכן כאבי הגב עלולים להמשיך.
משקל התינוק – נשים רבות ממשיכות לנשוא את משקל התינוק גם לאחר הלידה על הידיים. נשיאת התינוק לאורך זמן יוצרת גם היא עומס על הגב ועלולה לגרום לכאבים.
עומס פסיכולוגי – למרות השמחה הנלווית להריון וללידה, אימהות צעירות וטריות נושאות גם באחריות רבה. חוסר בשעות שינה הנלווה למתח נפשי מוגבר עלול לגרום אף הוא לכאבים שונים.