נשים הרות רבות סובלות מכאבים בגב או בגב התחתון, במיוחד במהלך השלבים המאוחרים יותר של ההריון. ברוב המקרים התסמינים מופיעים כתוצאה משינויים פיזיים והורמונליים הנגרמים כתוצאה מההיריון.
שימו לב, אין להתייחס לאמור כאל המלצה רפואית אלא ככתבה אינפורמטיבית בלבד, בכל מקרה יש להיוועץ ברופא.
מקור: https://www.medi.de/en/diagnosis-treatment/pregnancy-complaints/back-pain/
נשים נמצאות בסיכון מוגבר לכאבי גב לעומת גברים, כאשר היריון מהווה את אחת הסיבות העיקריות לכך.
במרבית המקרים, הכאבים מרוכזים באיזור הגב התחתון (בין האגן לבסיס הצלעות) ומורגשים במיוחד בזמן ישיבה, שכיבה, מעבר לעמידה, התכופפות ופעולות כגון לבישת חולצה.
כאבי גב תחתון במהלך ההיריון הם תופעה נפוצה שיכולה לגרום לאי נוחות רבה. השינויים הפיזיים שעוברת האישה במהלך ההיריון, כמו עלייה במשקל, שינוי ביציבה ושינויים הורמונליים, יכולים להוביל ללחץ על הגב התחתון.
בעקבות השינויים הפיזיים, גם שרירי הבטן נחלשים, מה שמקשה עליהם לספק תמיכה. כל אלו, יחד עם הלחץ שמפעיל הרחם הגדל על איברי הגוף הפנימיים, עלולים לגרום להופעתם של כאבים משמעותיים. אמנם מדובר בכאבים שעשויים לחלוף לאחר הלידה, אך במהלך ההיריון הם יכולים להפוך למאוד מטרידים.
גם כאבי גב עליון במהלך ההיריון זו תופעה נפוצה שיכולה להיגרם ממספר גורמים. אחד הגורמים העיקריים הוא עלייה במשקל, שמביאה לעומס נוסף על הגב ודורשת מהשרירים להתמודד עם המשקל החדש. השינוי במרכז הכובד של הגוף, בשל הבטן הגדלה, משפיע על היציבה ויכול להוביל לנעילת חגורת הכתפיים בצורה שיוצרת מתח נוסף על הגב העליון. בנוסף, שינויים הורמונליים משמעותיים, עלולים להחליש את הגב ולהפוך אותו לפגיע יותר, מה שממקסם את הסיכון לכאבים.
כאבי גב עליון בהיריון יכולים לבוא לידי ביטוי בדרגות עוצמה שונות, ולעיתים אף להקרין לאזורים אחרים כמו הצוואר, הכתפיים והשכמות. כאבים אלה עלולים להחמיר כתוצאה מעומס גדול על הגב, במיוחד אם ישנן בעיות אורתופדיות אחרות.
הן כאבי גב עליון והן כאבי גב תחתון במהלך ההיריון נגרמים משינויים פיזיולוגיים שונים, ויש להם מאפיינים שונים במיקום ובעוצמה. כאבי גב עליון בדרך כלל נגרמים משינויים במרכז הכובד של הגוף ומהלחץ של הרחם על האיברים הפנימיים. כאבים אלו יכולים להחמיר במיוחד בישיבה ממושכת או במעבר מישיבה לעמידה.
מנגד, כאבי גב תחתון נפוצים יותר בתחילת וסוף ההיריון וקשורים בעיקר לעלייה במשקל וללחץ גדל על האגן. עם גדילת הרחם, נוצר לחץ על חוליות עמוד השדרה התחתונות, מה שגורם לכאבים באזור האגן ובגב התחתון. בנוסף, השינויים ההורמונליים עלולים להוביל לכאבים באזור. הכאבים בגב התחתון, לעיתים יתגברו כאשר הגוף נמצא בתנוחה לא נכונה או בזמן הליכה ממושכת.
ישנם מספר אמצעים המסוגלים לסייע ולהקל על כאבי גב, כתלות בחומרת הכאב ובמיקום הכאב (גב תחתון או גב עליון).
רצוי להיוועץ ברופא נשים (גניקולוג) על מנת לבחור בדרך הטיפול המתאימה ביותר.
דיקור סיני יכול לעזור במקרים מסוימים, או תרגילי פיזיותרפיה בהדרכת פיזיותרפיסט מומחה. במקרים פחות קשים, ניתן גם להיעזר בעזרים פשוטים יותר כגון חגורת גב המותאמת לנשים בהיריון.
מלבד זאת, ישנם לא מעט פתרונות לטיפול או למניעה של כאבי גב שנשים בהיריון יכולות גם לבצע בעצמן:
ניתן לרכוש חגורת הריון מיוחדת עבור כאבי גב בהריון. חגורות אלו תומכות בגב התחתון, מפחיתות ממנו את העומס הנוצר על ידי משקל הרחם ומקלות על כאבי הגב.