צור קשר צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעאוסטאופורוזיסמה הסימנים לאוסטאופורוזיס?
מערכת דין,
28 דצמבר 2017

התסמינים הפיזיים שיכולים לסייע בזיהוי המחלה

החולים במחלת האוסטאופורוזיס אינם מודעים בדרך כלל לכך שהם חולים, עד שמתרחש שבר ויש כאבים עזים. על אף שאין סימנים מוקדמים מובהקים, ישנם כמה תסמינים שכדאי להכיר שעלולים להוות סימן להתפתחות המחלה. עם התקדמותה הסימנים ברורים יותר וגם אותם יש להכיר על מנת לאפשר טיפול נכון ומוקדם למחלה
 

מחלת האוסטאופורוזיס גורמת לעצמות להיות חלשות ובעלת סף נמוך של שבירות, כלומר הן נשברות בקלות יותר ממתחים נמוכים ואפילו שיעול חזק או התכופפות עלולים לגרום לשבר. העצם היא רקמה חיה שנבנית מתהליכים של בנייה והרס כשבגיל צעיר תהליכי הבנייה עולים על תהליכי ההרס, ועם העלייה בגיל מתגברים תהליכי ההרס - התוצאה עלולה להיות היחלשות העצמות.

לעתים קרובות החולה במחלה אינו מודע לכך שהוא סובל מאוסטאופורוזיס עד שמתרחש שבר. יחד עם זאת, לעיתים קיימים סימפטומים המעידים על בעיה כלשהי, בין היתר: כאב גב בשל שבר או חוליה פגועה, אבדן הדרגתי של גובה, גב מכופף ושברים בעמוד השדרה, בפרק כף היד או בירך הנוצרים בקלות יחסית. בשלבים מתקדמים יותר של המחלה, יזוהו יותר תסמינים העשויים להתרחש.

 

זיהוי מוקדם של אוסטאופורוזיס בעזרת תסמינים פיזיים

סימנים מוקדמים לזיהוי אבדן העצם הם, לרוב, נדירים. לעתים קרובות אנשים כלל לא מודעים לכך שהם סובלים מעצמות חלשות עד שהם סובלים משבר בירך, בעמוד השדרה או בפרק כף היד.

יחד עם זאת, ישנם כמה סימנים ותסמינים העלולים להצביע על תהליך של אבדן עצם ובעקבותיהם כדאי לבדוק את המצב הבריאותי, ביניהם:

נפיחות בחניכיים: נסיגת חניכיים ובשל כך נפיחות וכאבים באזור זה, יכולים להוות מדד לנסיגת עצם. מומלץ לבדוק עם רופא השיניים שלכם את מצב החניכיים ליתר ביטחון.

כוח אחיזה חלש יותר: במחקר שנעשה אצל נשים לאחר גיל המעבר וכלל גם בדיקה כללית של צפיפות המינרלים בעצמות, מצאו החוקרים שכוח האחיזה ביד הוא גורם פיזי חשוב ביותר בזיהוי של בעיה אפשרית בחוזק העצמות. יכולת אחיזה טובה מקטינה את הסיכון לנפילות ולשברים.

ציפורניים חלשות ושבריריות: חוזק הציפורן יכול להצביע על בריאות העצם. יחד עם זאת, ישנם משתנים  נוספים רבים שיכולים להשפיע על חוזק הציפורניים, אפילו שחייה שבועית בבריכה יכולה להשפיע על חוזקן, כמו גם נטילת תרופות שונות ועוד.

מלבד שינויים בצפיפות העצם, אוסטאופורוזיס אינו גורם, לרוב, לתסמינים ראשוניים המאפשרים זיהוי של המחלה בתחילת דרכה. הדרך הטובה ביותר לגילוי המחלה בשלביה הראשוניים היא לגשת לרופא ולבצע בדיקות, במיוחד אם קיימת היסטוריה משפחתית של המחלה ושל שברים שנגמרו ממתח נמוך שהופעל על הגוף.

 

תסמינים פיזיים נוספים של מחלת האוסטאופורוזיס

בשלבים המוקדמים של איבוד מסת עצם אין, בדרך כלל, תסמינים שיכולים לסייע בזיהוי של המחלה. אולם ברגע שהיא מתקדמת וחוזקן של העצמות מידרדר באופן משמעותי יותר, החולים עלולים להתחיל לחוות סימפטומים ברורים יותר:

אובדן גובה: שברי דחיסה בעמוד השדרה עלולים לגרום לאבדן גובה – זהו אחד הסימפטומים הבולטים ביותר של אוסטאופורוזיס.

שבר כתוצאה מנפילה: שבר הוא אחד הסימנים הנפוצים ביותר של עצמות שבירות. אלו יכולים להתרחש גם מנפילה ברחוב או בבית או אפילו מתנועה לא נכונה בירידה מהמדרכה. ישנם שברים העלולים לקרות גם מהתעטשות חזקה או שיעול.

כאבי גב או צוואר: מחלת האוסטאופורוזיס עלולה לגרום לשברי דחיסה בעמוד השדרה – החל מהצוואר ועד לגב תחתון. שברים אלה יכולים לגרום לכאבים חזקים מאוד משום שהחוליות עלולות ללחוץ על העצבים הנמצאים סביב חוט השדרה. חוזק הכאבים יכול לנוע מאי נוחות ורגישות קלה לכאבים עזים לאל הפסקה, מה שמשפיע מאוד על חייו של הסובל מהם.

תנוחה כפופה או שבר דחיסה: דחיסת החוליות בשברים בעמוד השדרה עלולה לגרום לקימור קל של הגב העליון. מעין גבעה כפופה המוכרת בשם קיפוזיס, או גיבנת האלמנה. קיפוזיס יכול לגרום כאבי גב וצוואר ואפילו להשפיע על הנשימה עקב לחץ נוסף על דרכי הנשימה והרחבה מוגבלת של הריאות.

 

טיפול במחלה והפחתת הכאבים

מחלת האוסטאופורוזיס עלולה, כאמור, לגרום לכאבים עזים בעצמות ולעיוותים שיכולים להשפיע על יכולתו של אדם לבצע פעילויות יומיות. השברים אף עלולים להגביר את הסיכון למוגבלות או למוות. הטיפול במחלת האוסטאופורוזיס כולל זיהוי נכון של שלבי המחלה, התאמה של טיפול מתאים ומעקב רפואי צמוד. הטיפול התרופתי, באם ניתן, מסייע במניעת המשך פירוק העצם וסיוע להמשך המאזן בין תהליכי הבנייה וההרס של העצמות, ובמקרים מסוימים ניתן טיפול תרופתי המגביר את קצת בניית העצם. טיפול זה מותאם באופן אישי לכל חולה.

ברוב המקרים הטיפול העיקרי, בעיקר בשלבים ראשוניים של המחלה, הוא בנקיטת צעדי מנע הכוללים: שמירה על מסת העצם על ידי אורח חיים בריא, התעמלות בונת עצם בכל הגילאים, תזונה נכונה, ובמקרים מסוימים גם מעקב רפואי באשר לכמות סידן וויטמין D בגוף.

מה הסימנים לאוסטאופורוזיס

פעילות גופנית היא חלק חשוב במניעת המחלה וגם בהפחתת הכאבים במקרים בהם המחלה זוהתה. תרגילים המפעילים כוח והתנגדות על העצם מעודדים אותה להתחזק וכך שומרים לאורך זמן על בריאותה וחוזקה.בנוסף, פעילות גופנית מחזקת את השרירים ותורמת ליציבות הגוף ובכל יכולה למנוע נפילות הגורמות לשברים. 

החולים באוסטאופורוזיס צריכים לבצע פעילות גופנית המותאמת להם על מנת שלא להעמיס יותר מדי ובתפתאומיות על העצמות, ומומלץ להתייעץ עם איש/ אשת מקצוע פיזיותרפיסט שיתנו רגילים מתאימים לחיזוק ותמיכה בגב, וכן דרכים בטוחות לנוע ולבצע פעילויות יומיומיות ותרגול ביתי מתאים. 

אביזרי עזר יכולים לסייע גם הם בחיזוק שרירי הגב, יציבות נכונה ומניעת נפילות, ומומלץ להשתמש בהם בשילוב הטיפולים הנוספים. חגורת ה-Spinomed, שנמצאה יעילה כמשפרת את חוזק שרירי הגב ב-73%, היא מערכת תמיכה גבית הפועלת לפי מנגנון ביופידבק.

רצועות ה-Spinomed נלבשות על אזור הגב והכתפיים ומושכות בעדינות את הכתפיים למנח נכון לגוף, כך נוצר תהליך למידה שמטרתו להחזיק נכון את הגוף, לחזק את השרירים, למנוע כאבים, לספק יציבות ולמנוע נפילות.

מטופלים שלבשו את חגורת ה-Spinomed במשך שעתיים ביום למשך ששה חודשים, חוו ירידה משמעותית של 47% בכאבים, עלייה (27%) ביכולת לבצע פעילויות יומיומיות שבעבר התקשו לבצע בגלל כאבים וחשש מפציעה, ולפיכך גם עלייה משמעותית ברמת איכות החיים.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: