אימהות רבות שמניקות או נעזרות במשאבת חלב, סקרניות לדעת האם יש סוגי מזון מסוימים שרצוי לאכול בתקופת ההנקה או כאלה שרצוי להימנע מהם.
למען האמת, אין מזון מסוים שכל אישה מניקה חייבת לאכול או חייבת להימנע ממנו. לדוגמה, אין צורך להימנע משוקולד, מזון חריף, בצל, שום, ברוקולי או כרוב. כלל מעשי טוב הוא לאכול 'כל דבר במידה'. הנה כמה עצות נוספות לנשים מניקות. מדובר בעצות לידיעה כללית, שאינן בגדר המלצה רפואית.
את לא צריכה לאכול יותר מהרגיל כדי לייצר חלב: פשוט אכלי אם את רעבה. תוספת קלוריות אינה חשובה כפי שסברו פעם. מאגרי השומן בגופך עם לידת התינוק מספקים די והותר 'דלק' לייצור החלב. במחקרים שונים התברר שחילוף החומרים של אישה מניקה לעיתים יעיל יותר בתקופת ההנקה מאשר בזמנים אחרים. מצב כזה יכול בהחלט לצמצם את הצורך שלך בתוספת קלוריות. אימהות פעילות יותר יזדקקו ליותר קלוריות, אך יש להניח שהן גם ירגישו רעבות יותר.
אמנם אכילה נכונה מומלצת עבורך (כדי ליהנות משפע של אנרגיה וממערכת חיסונית עמידה) אך אין צורך ב'תזונה אידיאלית' כדי לייצר חלב איכותי. לדברי רופאת הילדים/יילודים והמומחית להנקה ד"ר רות לורנס, "בכל העולם נשים מייצרות מספיק חלב והן שופעות חלב – גם אם תזונתן לקויה".* מחקרים שונים מלמדים שרק תנאים קיצוניים כמו רעב במשך מספר שבועות יכולים להשפיע על שפע החלב אצל אם מניקה.
*. Lawrence, Ruth A. et al Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession 8th edition, Philadelphia 2016: Chapter 9, page 285.
ממה שידוע לנו, מזון לא קשור להגברת ייצור החלב אצל נשים מניקות. ייצור החלב מבוסס על מספר הפעמים ביום שהשדיים מתרוקנים מחלב. ככל שתניקי או תשאבי יותר וככל שתרוקני יותר את השדיים, כך ייווצר בהם יותר חלב. למידע על תרופות טבעיות ותרופות מרשם להגברת ייצור החלב, פני ליועצת ההנקה שלך.
זכרי, שכמעט לכל תינוק יש תקופות של חוסר מנוחה ועצבנות, אבל רוב הסיכויים שאין קשר בין חוסר המנוחה של התינוק לבין התזונה שלך. מלבד חוסר מנוחה, תסמינים אחרים אצל התינוק הם יובש בעור, עצירות, צואה דמית, פריחה וצפצופים בנשימה. אם את חושדת שמזון מסוים משפיע על תינוקך – הימנעי ממנו. (לדוגמה, לגוף דרושים כשבועיים כדי להתנקות משרידים של חלב פרה) לאחר תקופת שבה תימנעי מאכילת המזון החשוד, נסי לצרוך את אותו מזון שוב ואם התינוק מגיב, סימן שכדאי להימנע ממזון זה בחודשים הקרובים. (רוב התינוקות לא יגיבו אחרי גיל שישה עד תשעה חודשים.) האשמים הסבירים ביותר הם חלבונים, לדוגמה, מוצרי חלב פרה, סויה, חלבון ביצה, בוטנים ודגים. רק שינויים בתזונה שלך יבהירו לך את העניין.
דיאטה תוך כדי הנקה היא לפעמים עיתוי מוצלח, משום שהנקה מסייעת בשריפת מאגרי שומן. עם זאת, עדיף לעשות הכל בנחת ולרדת במשקל בהדרגה. בכל מקרה, הקפידי לצרוך לפחות 1800 קלוריות ביום.
כמו כל מוצר מזון אחר, גם ממתיקים מלאכותיים הם בסדר גמור – אם צורכים אותם במידה – ואין בעיה להשתמש בהם פעם או פעמיים ביום.
כצמחונית, עליך להקפיד לאכול מזון שמכיל ויטמין B12 (ביצים, מוצרי חלב), לצרוך מזון עם תוספת B12 או ליטול תוספים. אם את טבעונית, דוגלת בתזונה מאקרוביוטית או כל תזונה אחרת שאינה מכילה מוצרים מן החי, הקפידי לצרוך מספיק B12.
במחקרים לא נמצא קשר בין כמות הנוזלים שהאם צורכת לבין שפע תפוקת החלב שלה. ההנחיה הפשוטה היא: שתי כשאת צמאה. כדי להקל על עצמך לשתות כשאת מרגישה צורך בכך, החזיקי בקבוק מים במקום שבו את בדרך כל מניקה. אם צבע השתן שלך צהוב כהה במקום זהוב בהיר - סימן שאת צריכה לשתות יותר.
כמו בכל נושא תזונתי אחר, גם כאן כדאי לצרוך במידה. ספל או שניים של קפה (או משקאות אחרים המכילים קפאין, כמו תה או קולה) בדרך כלל אינם גורמים תגובה. אין צורך להימנע לגמרי מקפאין – אלא אם כן התינוק שלך רגיש במיוחד.
אימהות שרוצות להימנע מאלכוהול בחלב יכולות לצרוך את המשקה האלכוהולי מיד לאחר ההנקה. על פי המחקרים, האלכוהול עובר לחלב אם במהירות, כאשר תכולת השיא היא 30 עד 60 דקות לאחר השתייה (60 עד 90 דקות כאשר השתייה נלווית לאוכל). אך הוא גם מתנקה מהחלב במהירות. אם משקלך כ-55 ק"ג, נדרשות שעתיים עד שלוש שעות עד שתכולת האלכוהול של כוס בירה או יין תתפנה מהחלב. ואין צורך לשאוב חלב כדי לוודא שיהיה נטול אלכוהול. עם הירידה ברמת האלכוהול בדם, הוא נעלם גם מהחלב. עם זאת, כאשר אישה מניקה צורכת משקה חריף יותר או יותר מכוס אחת של בירה או יין, הזמן שיידרש עד שהאלכוהול יתפנה מהחלב יהיה ארוך בהרבה.
מידע זה נועד להשכלה כללית ואינו מחליף התייעצות עם רופא. אם נתקלת בבעיה שאינך מצליחה לפתור במהירות, פני לעזרה מיד. אין שני תינוקות דומים. במקרה של ספק, פני לרופא שלך או לאדם מוסמך אחר.