צור קשר צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעשיקום רצפת אגןמה מרגישים כשמתרחשת צניחת רצפת אגן?
מערכת דין,
14 נובמבר 2017

צניחת איברי האגן – שאלות ותשובות

כיצד מרגישים כשמתרחשת צניחת איברים באזור האגן והאם יש שינוי פיזי? האם כל מי שסובלת מצניחת איברי האגן תרגיש משהו, האם קיימים סוגים שונים של צניחת איברים ומה הטיפולים הקיימים היום? על אלה ועוד - לפניכם

צניחת רצפת אגן איננה תמיד מלווה בתסמינים, כך שאפשר לסבול מהמצב הרפואי ללא ידיעה. אבל במקרים רבים ישנם סימנים והם תלויים בסוג צניחת האיברים הקיימת, וכדאי לדעת שלרוב, הם אינם משמעותיים בשעות הבוקר, אך הולכים ומחמירים ככל שמתקדם היום, זאת משום שבמהלך הלילה לא מופעל לחץ על אותם שרירים כמו שבמהלך היום.

 

מה מרגישים במקרה של מצניחת רצפת אגן?

ישנם מספר רב של תסמינים הקשורים בצניחת רצפת אגן, בעיקר משום שזו מכילה לא מעט איברים שלכל אחד תפקיד שונה.

ראשית, את עלולה להרגיש מעין תחושה של מלאות וכבדות. מאחר והאיברים נדחפים לכיוון הנרתיק ולוחצים עליו, את תרגישי לחץ על השלפוחית שאינו משתחרר גם לאחר הטלת שתן – כאילו לא רוקנת את שלפוחית השתן עד הסוף. כמו כן, את עלולה לסבול מדליפת שתן, קושי בהטלת שתן, זרם חלש, זיהומים חוזרים בדרכי השתן וצורך עז להטיל שתן כל הזמן.

הלחץ והתחושה שאינך מרוקנת לגמרי יכול להתרחש גם לגבי ריקון המעיים – עלולה להיות עצירות, כאבים בעת ריקון המעיים, איבוד שליטה בסוגרי פי הטבעת, צואה נוזלית וגזים.

בנוסף, את עלולה לחוש אי נוחות בגב התחתון או כאילו את יושבת על משהו דמוי כדור, וכן תחושה כאילו משהו בולט החוצה מהנרתיק, כמו טמפון שנדחף החוצה.

כמו כן, לצניחת רצפת אגן עלולה להיות השפעה על חיי המין, בין היתר כאבים בעת קיום יחסי מין, תחושה של רפיון ויובש בנרתיק, וחוסר רצון לקיים יחסי מין בשל בושה ומבוכה הקשורים במצב הרפואי הנ"ל.

במקרים של איברים הבולטים החוצה דרך הנרתיק, מגע עם בד עלול לגרות את העור ולגרום לדימומים, כמו גם הפרשות ודימומים לא סדירים מהנרתיק.


 

מה הן הבדיקות לאבחון צניחת איברי רצפת האגן?

ישנן מספר בדיקות לאבחון צניחת איברי רצפת אגן. הרופא/ה המטפל/ת י/תבצע בירור מקדים הכולל שאלות לגבי היסטוריה רפואית אישית ומשפחתית. לאחר מכן תתבצע בדיקת אגן. לעיתים זו מספיקה, אך יתכן ויהיה צורך בבדיקות נוספות כדי לבדוק האם קיימת צניחה או תזוזה של איברים באזור האגן ועד כמה היא חמורה, וכן האם יש לה השפעה על מצבים רפואיים נוספים.

הבדיקות כוללות: תפקוד שלפוחית השתן, משום שצניחת רצפת אגן עלולה לגרום לדליפת שתן. בדיקת VCUG (Voiding cystourethrogram) שנועדה לבדוק את שלפוחית השתן והאם היא פועלת בצורה תקינה. בדיקת אולטרסאונד שמאפשרת מצג של איברי האגן כך שניתן לבדוק האם ישנה תזוזה של אחד האיברים, וכן בדיקת MRI שגם היא נועדה לתת תמונת מצב של איברי האגן ומיקומם.


 

איזה סוגים של צניחת איברי אגן קיימים?

ישנם מספר סוגים שונים של צניחת איברים באגן והם נקבעים לפי האזורים השונים והאיברים המעורבים במצב.

1. צניחה קדמית של איברי אגן (Anterior Vaginal Wall Prolapse)
עלולה לקרות במקרים של כריתת רחם. במקרה זה ישנם שני סוגים של צניחה והם נחשבים לנפוצים: *  צניחת שלפוחית השתן (cystocele) לתוך הנרתיק המוגדרת בין דרגה נמוכה לגבוהה, תלוי ברמת צניחת השלפוחית.
** צניחה של צינור השופכה (urethrocele) המתרחשת כששלפוחית השתן צונחת ומשפיעהעל צינור השופכה ו"מושכת" אותו איתה. ככל שהתזוזה גדולה יותר, יתכן ותרגישי או תראי את האיברים בולטים מתוך הנרתיק.

 

2. צניחה אחורית של איברי האגן (Apical Prolapse)
מתרחשת כשהרקמה שבין הנרתיק והרקטום (פי הטבעת) נמתחת מאוד או נפרדת מעצמות האגן. ישנם שני סוגים של צניחה מסוג זה: צניחת קיר רקטלית (Rectocele) שבה הרקטום צונח למטה וקדימה ובולט דרך קיר הנרתיק. צניחה רקטלית (Rectal prolapse) מתרחשת כשחלק מהרקטום בולט החוצה דרך פי הטבעת. במקרים רבים טובים לחשוב שמדובר בטחורים גדולים במיוחד.

 

3. צניחה עליונה (Apical Prolapse)
קשורה לאיברים הנמצאים בחלקו העליון של האגן וישנם 3 סוגים של מניחה מסוג זה:
* צניחת מעי דק (Enterocele) בה המעי הדק, המונח מעל לנרתיק שוקע למטה לתוכו.
**צניחת רחם (Uterine) מתרחשת כשהרחם צונח לתוך הנרתיק. זוהי צניחת האיברים השנייה בשכיחותה והסיכוי ללקות בה עולה עם הגיל.


*** צניחת נרתיק (Vaginal vault) מתרחשת במקרים של כריתת רחם. הסיבה לכך היא שהרחם מספק תמיכה לנרתיק ולאחר ניתוח מסוג זה הנרתיק מאבד  נקודת אחיזה ועלול אף לצנוח דרך פתח הנרתיק במקרים חמורים.
 

 

מה הן דרכי הטיפול בצניחת איברי האגן?

דרכי הטיפול מתחלקות לכמה סוגים, ביניהם טיפולים ניתוחיים וטיפולים שמרניים.

במקרים בהם התסמינים חמורים וטיפול שמרני אינו עוזר, מתבצעים ניתוחים שמטרתם למנוע המשך צניחה של האיברים וכן לשחזר את  המצב הקודם בו האיברים במקומם הנכון.

מטרתם ניתוחי השחזור היא לתקן את רצפת האגן ולהחזיר את האיברים למיקום המקורי שלהם, הניתוח נעשה בעזרת חתכים באזור הנרתיק או הבטן ולעיתים בצורה לפרוסקופית. במקרים בהם ניתוחי שחזור אינם מועילים, קיימים ניתוחים שמטרתם לסגור חלק או לגמרי את הנרתיק על מנת למנוע צניחה של איברים נוספים.

טיפולים שמרניים כוללים פיזיותרפיה מותאמת למטופלת, אימוני שרירים, דוגמת קיגל וכן שימוש באמצעי עזר לאימון שרירי רצפת האגן, דוגמת מכשיר ה-PeriStim Pro - מכשיר טנס ייעודי לטיפול בבעיות שליטה על סוגרים ושיקום שרירי רצפת אגן - מאפשר אימון עצמי וביצוע תרגילים בעזרת אלקטרודה ואגינלית, רקטלית או אלקטרודה שטחית.

ה-PeriStim Pro יוצר זרמים שתפקידם לחזק את השרירים, להפחית כאבים, לשפר את זרימת הדם, לחזק את שרירי רצפת האגן ולסייע להגביר את הכיווץ של האגן והסוגרים. המכשיר כולל 9 תוכניות מובנות לטיפול בחולשת שרירי רצפת האגן, בדחיפות ותכיפות בהטלת שתן, בשילוב של שתיהן ובכאב מקומי או עצבי באזור האגן. מתאים לטיפול בצניחות קלות עד בינוניות בלבד.

צורך נוסף הוא פידבק לגבי התרגול שמבצעים, ולשם כך קיים מכשיר ה-U-Control, מכשיר ביופידבק לרצפת האגן. זהו מכשיר ביתי שנועד לאמן את שרירי רצפת האגן במקרים חולשת שרירי רצפת האגן. המכשיר נותן משוב על עוצמת כיווץ והרפיית השרירים ומאפשר אימון עצמי וביצוע תרגילים בעזרת שימוש באלקטרודה פנימית (ואגינלית/רקטלית או חיצונית).

 

לרכישת מוצרים שונים לחיזוק שיקום רצפת האגן לחצי כאן >>


המכשיר ניתן לכוונון ומאפשר לעלות בדרגת הקושי ולקבל דיווח על התקדמות בביצוע תכנית הטיפול. ניתן לבצע את התרגול לבד, ללא נוכחות מטפל.
השימוש ב-U-Control משפר משמעותית את חוזקם של שרירי רצפת האגן ואף מסייע בשיקומם לאחר פעולות ניתוחיות.

שני המכשירים קלים לתפעול ושימוש, ניתן ומומלץ להשתמש בהם על בסיס יומי.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: