תסמונת מוות בעריסה Sudden Infant Death Syndrome) – SIDS) היא גורם תמותה מספר אחת בתינוקות בני חודש עד שנה. העובדה שלמדע אין תשובות נחרצות בנוגע להישנותה, הופכת את התופעה לבלתי צפויה וגם למלחיצה מטבע הדברים. יחד עם זאת, אם מכירים את גורמי הסיכון ומודעים לכך שישנן דרכי מניעה, ניתן להקטין ולמזער את הסיכון כמו גם את הסיכוי להתרחשותה.
SIDS זו תופעה לא ברורה ועדיין לא מובנת לחלוטין למדע. היא מופיעה בילודים עד גיל שנה והיא יכולה לפגוע בתינוקות בריאים בדרך כלל, בכל משפחה ללא יוצא מן הכלל וללא אזהרה מוקדמת. היות ורוב מקרי המוות מתרחשים במהלך השינה וללא סימני מצוקה מקדימים, בעברית קיבלה התסמונת את השם: מוות בעריסה. במקרים רבים ובניגוד למחלות אחרות, SIDS מאובחנת לאחר המוות, אחרי שנשללו כל הגורמים האפשריים לתמותת התינוק במהלך שנתו.
מרבית המקרים של מוות בעריסה מתרחשים בעונת החורף בעיקר אצל ילודים זכרים בני חודשיים עד ארבעה חודשים. בין גורמי הסיכון העיקריים לתסמונת המוות בעריסה נמצאים:
מחקרים שנערכו בנושא מצאו קשר בין מוות בעריסה לבין תינוקות שהושכבו לישון על בטנם, לעומת תינוקות שהושכבו על הגב בעת השינה. על פי המחקרים כאשר תינוקות שוכבים על הגב הלסת התחתונה שלהם נתונה ללחץ רב, דבר הגורם להיצרות דרכי האוויר, לפגיעה באיכות הנשימה ולחנק. אם נוסיף לכך שינה על מזרן רך עם המון שמיכות וכיסויים, כריות או צעצועי פרווה הרי שגורם הסיכון גדל והתינוק עשוי לסבול מחשיפה לאוויר לא מחומצן מספיק ולפגיעה בגזע המוח.
בשנים האחרונות קיימת המלצה גורפת להשכיב תינוקות לישון על הגב היות ותנוחה זו מורידה את הסיכון למוות בעריסה במידה רבה. מאז ההנחיה להשכיב ילודים על הגב ירדו מקרי המוות בעריסה ב- 50%, אך עדיין מדובר בגורם התמותה המוביל אצל ילודים ולכן כנראה שתנוחת השינה אינה הסיבה היחידה. גם לשיטת השכבה זו נלווים חששות כמו למשל חנק מפליטות או מאוכל שעולה בחזרה, או גולגולת שטוחה בחלקו האחורי של הראש. יש לציין כי ניתן למנוע גולגולת שטוחה על ידי שינוי תנוחות התינוק בזמן ערות, זאת כמובן עד אשר התינוקות לומדים להתהפך בכוחות עצמם ויכולים לבחור את התנוחה הנוחה להם.
דרך נוספת להקטין את גורם הסיכון למוות בעריסה היא על ידי עיטוף תינוקות. עיטוף מסייע לתינוקות לעבור בקלות מהרחם לעולם ויש לו יתרונות רבים, אחד מהם הוא סיוע בהפחתת הסיכון למוות בעריסה. ישנן טכניקות שונות לעיטוף תינוקות ולכן כדאי ללמוד את הטכניקה הנכונה. על העיטוף להיות הדוק אך לא הדוק מדי על מנת שהתינוק ירגיש בו כמה שיותר נינוח. מומלץ לבצע עיטוף עם חיתול טטרה איכותי ולא עם שמיכה עבה. הסיבה לכך היא שלא לחמם את התינוק יתר על המידה, כאמור חימום יתר הוא אחד מגורמי הסיכון למוות בעריסה. כמו כן את התינוק העטוף אין להשכיב על הבטן אלא רק על הגב, מאותה הסיבה.