מטרת המחקר הייתה לבחון את היעילות הקלינית של סדי הברכיים על מטופלים הסובלים מאוסטאוארתריטיס חמור בחלקה המדיאלי של הברך.
המטופלים
במחקר השתתפו כ-20 מטופלי אוסטאוארתריטיס העומדים בקריטריונים הבאים:
-מעל גיל 55
-ללא כל בעיה בריאותית מלבד מפרק הברך
-מסוגלים ללכת כ-500 מטרים ללא כל עזרה
לצורכי המחקר כל מטופל חבש את הסד על ברכו בכל יום למשך כ-12 חודשים, הותר להסיר את הסד רק במהלך הלילה לזמן השינה. על מנת לבודד את השפעת הסד, נאסר על המטופלים לבצע שימוש בכדורים או בכל אמצעי טיפול אחר החל מחודש לפני תחילת הניסוי ולכל משך הניסוי לאחר מכן.
על מנת להעריך את היעילות הקלינית של הסדים בוצע שימוש בשיטת הניקוד של איגוד האורתופדים היפני. הערכה נוספת בוצעה באמצעות צילום רנטגן של המטופלים בעודם עומדים על רגל אחת ובאמצעות דינמומטר המודד את עוצמת השריר הארבע-ראשי. בנוסף, מרכז הכובד של המטופלים נמדד באמצעות מדידת X-Y. כל ההערכות הקליניות בוצעו אחת לחודשיים במשך כל 12 חודשי הניסוי.
19 מתוך 20 המטופלים דיווחו על הקלה משמעותית בכאב. המטופלים דיווחו על שיפור ברמת הכאב בהליכה מרמה 18.0 לרמה 21.5, ובעלייה או ירידה במדרגות מרמה 12.8 לרמה 15.8. הזווית הפמורטיביאלית (Femortibial) קטנה בקרב 12 מטופלים מזווית ממוצעת של 185.1 מעלות בתחילת הניסוי לזווית של 183.7 בסופו. בנוסף, ממוצע עוצמת השריר הארבע ראשי בקרב כל המטופלים גדלה מ-Nm36.8 ל-Nm42.8 כאשר נצפתה עלייה בקרב 17 מטופלים, ירידה בקרב 2 מטופלים, וללא שינוי אצל מטופל אחד. לבסוף, מרכז הכובד של כל המטופלים התקרב לאמצע הברך בהשוואה למצבו בתחילת הניסוי.
נמצא כי סדי תמיכה לברך הינם יעילים בטיפול באוסטאוארתריטיס בחלקה המדיאלי של הברך.
המחקר פורסם במקור במגזין Archives of physical medicine and rehabilitation.
מקור:
https://www.archives-pmr.org/article/S0003-9993(97)90083-6/pdf