צור קשר צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
מערכת דין,
12 יוני 2018

סימפטומים וטיפול מקדים

מדוע נגרמת רגל סוכרתית, מה זה אומר, כיצד זה משפיע על אורח החיים של סוכרתיים, האם זו גזירה מראש ומה אפשר לעשות כדי למנוע, ובמקרים שקיימת רגל סוכרתית, כיצד מטפלים כדי למנוע הידרדרות? כל התשובות

למרות שבעיות רגליים, ביניהן בעיות בכף הרגל, נפוצות ברחבי העולם בצורות שונות, כיבים (ulceration – הִתְכַּיְּבוּת ברפואה) ברגל סוכרתית נוצרים בתהליכים זהים אצל רוב החולים. לרוב, סיבוכים מסוג זה הם תוצאה של סיבוכים מנוירופתיה היקפית סוכרתית הגורמת לנזק עצבי ופוגעת, לרוב, בעצבים ברגליים וברגליים.

בקרב אנשים עם נוירופתיה, גם טראומה קלה (החלפת נעליים, הליכה יחפים או פציעה קלה) יכולה לזרז כיבים בכף הרגל. אובדן תחושה, מומים ברגל, וניידות מוגבלת עלולים לייצר לחץ גבוה באזורים מסוימים, ובתגובה הגוף ייצר עור מעובה (callus) מה שמעלה את הסיכון להתכיבות, לעתים קרובות עםדימום תת עורית ובסופו של דבר לכיב.

בהתאם לעצבים המושפעים, הסימפטומים לנוירופתיה סוכרתית נעים החל מכאב, קהות בגפיים ועד לבעיות במערכת העיכול, דרכי השתן, כלי הדם והלב. עבור אנשים מסוימים, הסימפטומים הללו מתונים; עבור אחרים, נוירופתיה סוכרתית יכול להיות כואבת, משביתה ואפילו קטלנית.

 

drch xufr, - גטמםאב

 

גורמים לנוירופתיה סוכרתית

נזק לעצבים וכלי דם - חשיפה ממושכת לרמות גלוקוז גבוהות בדם עלולה להזיק לסיבי עצב עדינים, ולגרום לנוירופתיה סוכרתית.

רמות גבוהות של גלוקוז בדם מפריעות ליכולת העצבים לשדר אותות למוח על כאב. כמו כן, קיימת היחלשות של קירות כלי הדם הקטנים (נימים) המספקים לעצבים חמצן וחומרים מזינים.

גורמים נוספים שעשויים לתרום לנוירופתיה סוכרתית כוללים:

  • דלקת בעצבים הנגרמת על ידי תגובה אוטואימונית – הדבר מתרחש כשהמערכת החיסונית תוקפת בטעות חלק מהגוף כאילו היה אורגניזם זר.
  • גורמים גנטיים שאינם קשורים לסוכרת שהופכים אנשים מסוימים יותר רגישים לנזק עצבי.
  • עישון ושימוש באלכוהול, הפוגעים הן בעצבים והן בכלי הדם ומגבירים באופן משמעותי את הסיכון לזיהומים.

 

גורמי סיכון

כל סוכרתי יכול לפתח נוירופתיה, אך ישנם גורמים המגבירים את האפשרות להתפתחותה:

אי בקרה של רמות הגלוקוז בדם - זהו גורם הסיכון הגדול ביותר העלול לגרום לסיבוכים, לרבות נזק עצבי.

משך זמן מחלת הסוכרת - הסיכון לנוירופתיה סוכרתית עולה ככל שהמטופל סובל יותר זמן ממחלת הסוכרת.

מחלת כליות - סוכרת יכולה לגרום נזק לכליות, מה שעשוי להגדיל את הרעלים בדם ולתרום נזק עצבי.

עודף משקל - עשוי לעלות אצל סוכרתיים את הסיכון לפתח נוירופתיה סוכרתית.

עישון - מצמצם ומקשה את העורקים, מפחית את זרימת הדם לרגליים ולרגליים. כמו כן, משפיע על הליכי הריפוי ומאט אותם.

 

סיבוכים

נוירופתיה סוכרתית יכולה לגרום למספר סיבוכים חמורים, כולל:

קטיעת גפה - בשלהנזק העצבי שיכול לגרום לחוסר תחושה ברגליים, החולה אינו מרגיש בחתכים ופצעים ואלו עלולים להזדהם עד כדי כיבים קשים שעשויים לגרום לנמק המצריך קטיעה.

מפרק שארקו - מפרק (בדרך-כלל ברגל) נפוח הסובל מפגיעות חוזרות ונשנות שלעיתים יוצרות עיוות. הפציעות אינן מטופלות כראוי משום שהחולה סובל מקהות תחושה בשל נוירופתיה סוכרתית.

דלקות בדרכי השתן ובריחת שתן - נזק לעצבים השולטים בשלפוחית השתן עלולים לפגוע בתחושת הצורך לרוקן את שלפוחית השתן כמו גם למנוע ריקון מוחלט שלה,מה שעלול לגרום לזיהומים שיכולים להתפשט לכליות.

חוסר מודעות לרמות גלוקוז נמוכות בדם - בשל פגיעה בעצבים, לעיתים תסמינים דוגמת רעידות, הזעה ודופק מהיר, אינם מורגשים, מה שעלול ליצור מצב מסוכן של רמות גלוקוז נמוכות בדם.

לחץ דם נמוך - נזק לעצבים יכול להשפיע על לחץ הדם, מה שעלול להוביל סחרחורת התעלפות.

בעיות עיכול - נזק עצבי במערכת העיכול יכול לגרום לעצירות או לשלשול, כמו גם בחילה, הקאות, נפיחות ואובדן תיאבון - כל אלו בעלי השפעה על רמות הגלוקוז בדם.

בעיות בתפקוד המיני - פגיעה בעצבים המשפיעים על איברי המין, מה שמוביל לבעיות זקפה אצל גברים ובעיות סיכה וגירוי אצל נשים.

הזעה מוגברת או מופחתת - כשבלוטות הזיעה אינן פועלות, הגוף אינו מסוגל לווסת את הטמפ' שלו כראוי. חוסר הזעה או הזעה מופחתת יכולים להיות מסכן חיים. לעיתים נגרמת גם הזעה מוגזמת, במיוחד בלילה או בזמן אכילה.

 

גרבי סוכרת - dynotc

 

מְנִיעָה

על אף שמדובר בסיבוך נפוץ של סוכרת, לעיתים קרובות ניתן למנוע נוירופתיה סוכרתית או להאט את התקדמותה בעזרת שליטה ברמת הסוכר בדם ואורח חיים בריא.

שמירה על רמת הסוכר בדם מבוקרת היטב דורשת ניטור מתמשך. למעשה, שמירה על רמת הגלוקוז בדם באופן קבוע בתוך טווח היעד שלכם היא הדרך הטובה ביותר למנוע נוירופתיה וסיבוכים אחרים של סוכרת.


אפשר למנוע בעיות דוגמת פצעים שאינם נרפאים, כיבים ואפילו קטיעה, על ידי בדיקה מקיפה של כפות הרגליים לפחות פעם בשנה אצל רופא.

כדי להגן על בריאות הרגליים בדקו את הרגליים כל יום - חפשו שלפוחיות, חתכים, חבורות, עור סדוק ומתקלף, אדמומיות ונפיחות. השתמשו במראה או בקשו מחברים או בני משפחה שיסייעו לכם לבדוק חלקים של הרגליים שאינכם יכולים לבדוק.

שמרו על הרגליים נקיות ויבשות 

  • שטפו אותם מדי יום במים פושרים וסבון עדין הימנעו מהשרייה של כפות הרגליים במים
  • יבשו אותן היטב בעזרת נייר סופג או בעזרת טפיחות קלות של מגבת רכה כדי להימנע מפציעה
  • יבשו גם בין הבהונות כדי למנוע לחות שעלולה לסייע לחיידקים להתרבות
  • דאגו לגרוב גרביים המיועדים לסוכרתיים, כמו גרבי סוכרת קומפורט פלוס, שכן הם מיוצרים בטכנולוגיות מיוחדות ללא תפרים שעלולים לפגוע בעור, משולבים סיבי כסף למניעת התפתחות חיידקים וכן טכנולוגיה ייחודית המונעת חיכוך באצבעות כפות הרגליים ומפחיתה את הסיכון להתפתחות פצעים. על מנת לשמור על שלמות העור.
  • השתמשו בקרם קצף רפואי-מניעתי אלפרסן דיאבטיק שנועד לטיפול בעור יבש ורגיש והותאם במיוחד עבור סוכרתיים לשימוש בכף הרגל וגם בין האצבעות. הקצף אף מאפשר טיפול בסדקים המתפתחים בעור ומאחר והוא נספג במהירות, הוא אינו יוצר מצע להתפתחות חיידקים.

ככל שתהפכו את הטיפול ברגליים לחלק בלתי נפרד מסדר היום שלכם, כך תאפשרו מניעה וטיפול הולם בכל מצב רפואי שייגרם כתוצאה ממחלת הסוכרת ותוכלו להמשיך באורח חייכם ללא הפרעות.

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

ייעוץ מקצועי
מוצרים רלוונטים
יש למלא את הפרטים הבאים: