צור קשר צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
מערכת דין,
26 אוגוסט 2021

פריקה של מפרק הכתף

מהי המשמעות ומהן ההשלכות של פריקה של מפרק הכתף?
שימו לב, אין להתייחס לאמור כאל המלצה רפואית אלא ככתבה אינפורמטיבית בלבד, בכל מקרה יש להיוועץ ברופא.


מקור: https://www.medi.de/en/health/diagnosis-treatment/shoulder-dislocation/

 

מה זה בעצם אומר פריקת כתף?

כפי שנובע מהשם, מדובר בפריקה (התנתקות) של עצמות מפרק הכתף האחת מהשנייה. פריקת כתף מהווה את אחת מפציעות הכתף הנפוצות ביותר.
ניתן לסווג פריקות כתף לשני סוגים – במידה והפריקה מתרחשת כתוצאה מטראומה (כוח או לחץ גדול המופעל על המפרק למשך זמן קצר) מדובר בפריקת כתף אקוטית או חד פעמית. לעומת זאת כאשר הפריקה מתרחשת כתוצאה מפעילות יומיומית רגילה (לפעמים אפילו תוך כדי שינה) מדובר בפריקת כתף חוזרת.


מפרק הכתף הינו מפרק כדורי (בנוי בצורת מכתש ועלי המאפשרים חופש תנועה גדול ככל הניתן) המוחזק על ידי שרירים, גידים ורצועות. כאשר אנו פורקים את מפרק הכתף הדבר עלול לגרום לחוסר יציבות של המפרק גם בעתיד – או במילים אחרות למצב שבו קצה ה"עלי" או עצם הזרוע אינו מוצב במרכז ה"מכתש" או עצם הכתף.


במידה ותתפתח חוסר יציבות במפרק הכתף, תנועת המפרק אינה תישלט באופן יציב  כתוצאה מאיבוד המגע בין העצמות ועלולה להתפתח דלקת מפרקים במקום המלווה בכאב רב.


מלבד חוסר היציבות הכרוני שעלול להתפתח, פריקת הכתף עלולה להוביל גם לפציעות משניות, לדוגמה:

  • קרעים בסחוס או בעצם
  • עיוותים בראש עצם הזרוע (הומרוס)
  • פגיעה בקפסולת המפרק
  • פגיעה בעצבים או בכלי הדם הסובבים את המפרק

 

כיצד נזהה כתף פרוקה?

במידה ופרקתם את הכתף אתם צפויים לחוות כאבים עזים ונפיחות בכל אזור הכתף בנוסף לטווח תנועה מוגבל.
לעיתים מפרק הכתף יוצא ממקומו וחוזר בחזרה כעבור רגע, כך שקשה לאבחן שהתרחשה פריקה לאחר מכן. במקרים כאלה הרופא צפוי לבדוק האם התרחשו פציעות נוספות ולטפל בכך בהתאם.

 

מהם גורמי הסיכון והסיבות לפריקת כתף?

ניתן לסווג את פריקת הכתף לשני סוגים – פריקה טראומטית או חד פעמית ופריקת כתף חוזרת.
פריקה טראומטית – מהווה את הסוג הנפוץ יותר, נגרמת כתוצאה מלחץ או מכוח חיצוני גדול (תאונת דרכים למשל) המופעל על המפרק.
פריקה חוזרת – מתרחשת לרוב אצל מטופלים הסובלים מחוסר יציבות כרוני של מפרק הכתף כתוצאה מחולשה של הרצועות והשרירים המחזיקים את המפרק. ברוב המקרים פריקת הכתף מתרחשת במהלך ביצוע פעילות ספורטיבית כגון טיפוס אך עשויה גם להתרחש במהלך ביצוע פעילויות יומיומיות רגילות לחלוטין.

 

כיצד נוכל למנוע זאת?

נפילות ותאונות מתרחשות לרוב באופן בלתי צפוי ולכן קשות למניעה. על מנת לנסות ולמזער את הסיכון חשוב לשמור על שרירי כתף חזקים ולהימנע מביצוע פעילויות ספורטיביות בסיכון גבוה, בעיקר במידה וסובלים מחוסר יציבות מולד או מפריקות חוזרות.

 

ואיך מטפלים בכתף פרוקה?

הצעד החשוב ביותר לאחר פריקה של מפרק הכתף הינו להחזיר את הכתף למקומה. יש לפנות לרופא מומחה (אורטופד או כירורג טראומה) לשם כך על מנת להימנע מיצירת נזק נוסף.
לאחר החזרת הכתף למקומה יש לטפל בכל נזק או פציעה נוספת שייתכן ונגרמה באיזור, לרקמות החיבור או לעצמות. יש לאבחן זאת על ידי צילומי רנטגן ו-MRI.
מטרת הטיפול בכתף פרוקה הינה לוודא שמפרק הכתף יישאר יציב ויהיה מסוגל לשאת משקל לאחר ההחלמה. הטיפול עשוי לכלול ניתוח או טיפול שמרני אך אופי ומשך הטיפול וההחלמה תלויים בחומרת הפציעה, באופי הפציעה, בגיל ובמצבו הבריאותי של המטופל. ברוב המקרים יידרש גם טיפול פיזיותרפי על מנת לחזק את שרירי הכתף לאחר ההחלמה.
ככלל, טיפול שמרני (לא פולשני) מומלץ בעיקר במקרים בהם מדובר בפריקה ראשונה טראומטית בגיל מבוגר יחסית וללא פציעות משניות. לעומת זאת, טיפול בניתוח מומלץ בעיקר למטופלים צעירים יותר ופעילים ספורטיבית ובמקרים בהם נדרש גם טיפול בנזקים משניים ברקמות. ניתוח גם משמש לתיקון חוסר יציבות כרונית.

 

תמכי כתף אורתופדיים לזירוז תהליך ההחלמה

תמכים אורתופדיים משחקים תפקיד מפתח בתהליך ההחלמה שלאחר פריקת כתף. ישנם מספר סוגי תמכים כתלות בשלב ההחלמה ובמצבו של המטופל.
בשלב הראשוני, יש לקבע את הכתף ולהוריד ממנה עומס ככל האפשר. קיימים מספר סוגי תמכים לשלב זה המקבעים את מפרק הכתף במספר זוויות שונות כתלות בהמלצת הרופא.
לאחר שלב הקיבוע הראשוני ניתן לבצע תרגילי תנועה קלים (על פי המלצת רופא כמובן). על מנת לזרז את תהליך ההחלמה מומלץ לבצע שימוש בתמכים אורתופדיים המגבילים את תנועת הכתף אך לא מונעים אותה לגמרי.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: