קריעת הרצועות הצולבות הינה פציעה נפוצה ביותר בקרב העוסקים בסוגי ספורט הכוללים מגע. בכתבה זו נרחיב על דרכי הטיפול והשיקום לאחר קרע ברצועות הצולבות.
שימו לב, אין להתייחס לאמור כאל המלצה רפואית אלא ככתבה אינפורמטיבית בלבד, בכל מקרה יש להיוועץ ברופא המשפחה או באורתופד.
מקור:
https://www.medi.de/en/health/diagnosis-treatment/cruciate-ligament-rupture/
הרצועות הצולבות הינן הרצועות העיקריות (ביחד עם הרצועות ההיקפיות) האוחזות את עצמות הברך יחדיו, הן מעניקות יציבות ומונעות ביצוע תנועות לא נכונות של מפרק הברך. קיימות שתי רצועות צולבות – קדמית ואחורית, החוצות האחת את השנייה כמו באות X.
לשתי הרצועות הצולבות מבנה דומה ושתיהן עבות וחזקות באותה המידה. אך בעוד שהרצועה הצולבת האחורית נקרעת רק במקרים קשים יותר, כגון תאונת דרכים, הרצועה הקדמית נוטה להיפצע הרבה יותר. הרצועות עלולות להיקרע באופן חלקי או באופן מלא, בהתאם לחומרת הטראומה.
גורמי הסיכון לפציעת רצועות הינם בעיקר סוגי ספורט הכוללים מגע כגון ג'ודו, כדורגל, סקי וסוגי ספורט דומים. ברוב המקרים בזמן פציעה, הברכיים מכופפות פנימה בעוד פלג הגוף העליון נוטה אחורנית. במצב זה סיבי הרצועה הקדמית נוטים להיקרע בנקודת החיבור שלהם עם עצם הירך.
גורם סיכון נוסף לפציעת רצועות הינו המבנה האנטומי של מפרק הברך, הייחודי לכל אדם. כאשר המבנה האנטומי של המפרק גורם לעומס יתר על הרצועות באופן טבעי, הן עלולות להיקרע במצבים הרבה פחות קיצוניים.
1. כאשר רצועה נקרעת, ניתן לחוש בכאב חד והמפרק אף עלול להתנפח כעבור כמה שעות.
לאחר שהכאב האקוטי חולף, יש לבצע תרגילי פיזיותרפיה באופן קבוע על מנת לשפר את יציבות המפרק על ידי חיזוק השרירים.
2. ניתן גם לבצע שימוש באלקטרופיזיותרפיה, אולטראסאונד ושקיות קרח על מנת להפחית את הכאב.
3. ניתן לבצע שימוש בתמכים אורתופדיים, בעיקר בזמן ביצוע פעילות גופנית או לאחר ניתוח. תמכים אלו מפחיתים את העומס ממפרק הברך על מנת לזרז את ההחלמה ומאפשרים חזרה הדרגתית לטווח תנועה מלא ולאורח חיים רגיל.
4. במידה ונדרש ניתוח, ניתן לתפור את הרצועה או להחליף אותה בגיד מאזור אחר בגוף. יש לציין, שניתוח מתבצע רק במקרים חריגים יותר, ושזמן השיקום וההחלמה ממנו ארוכים בהרבה ודורשים אימוני פיזיותרפיה ושימוש בתמך אורתופדי.
במידה והנכם סובלים מפציעה ברצועות הצולבות, תוכלו לנסות את סדרת התרגילים הבאה על מנת לחזק את שרירי הרגליים. אנא היוועצו ברופא לפני ביצוע התרגילים.
כיפוף ומתיחה של מפרק הקרסול – לחיזוק שרירי הירך
כופפו את מפרק הקרסול.
ואז מתחו אותו.
בצעו כ-15 חזרות, ולאחר כ-30 שניות מנוחה בצעו את הסט בשנית (סך הכל 3 סטים של 15 חזרות בכל אחד). שימו לב שהנכם מבצעים את התנועה באיטיות ושהנכם מכווצים את שרירי הירך. ניתן לבצע את התנועה בעזרת שתי הרגליים במקביל.
הזזת פיקת הברך – לשיפור תנועתיות הפיקה
הזיזו את פיקת הברך.
בצעו את התרגיל למשך דקה, מספר פעמים ביום. שימו לב שהנכם מזיזים את הפיקה ימינה, שמאלה, אחורה וקדימה. בצעו את התנועה באיטיות והרפו את שרירי הירך בזמן התרגיל.
הרמות רגל בשכיבה – לחיזוק שרירי הירך
הרימו את הרגל בעודכם שוכבים על גבכם לגובה של כ-50 סנטימטרים.
בצעו כ-10 חזרות, ולאחר כ-30 שניות מנוחה בצעו את הסט בשנית (סך הכל 3 סטים של 10 חזרות בכל אחד). שימו לב שהנכם מבצעים את התנועה באיטיות ושהבהונות מתוחות לכיוונכם לכל אורך התרגיל.
הרמות רגליים בשכיבה על הצד – לחיזוק שרירי הישבן והירך
הרימו את הרגל בעודכם שוכבים על צד הגוף.
בצעו כ-15 חזרות, ולאחר כ-30 שניות מנוחה בצעו את הסט בשנית (סך הכל 3 סטים של 15 חזרות בכל אחד). שימו לב שהנכם מבצעים את התנועה באיטיות, שהרגל התחתונה מיושרת עם פלג גופכם העליון ושהבהונות מתוחות לכיוונכם לכל אורך התרגיל.
הרמות רגליים בעמידה – לחיזוק שרירי האגן והירך
הרימו את הרגל בעודכם עומדים.
בצעו כ-15 חזרות, ולאחר כ-30 שניות מנוחה בצעו את הסט בשנית (סך הכל 3 סטים של 15 חזרות בכל אחד). שימו לב שהנכם מבצעים את התנועה באיטיות, שומרים על עמידה זקופה ושהבהונות מתוחות לכיוונכם לכל אורך התרגיל.
הרמות רגליים הצידה בעמידה – לחיזוק שרירי הישבן והירך
הרימו את הרגל הצידה בעודכם עומדים.
בצעו כ-15 חזרות, ולאחר כ-30 שניות מנוחה בצעו את הסט בשנית (סך הכל 3 סטים של 15 חזרות בכל אחד). שימו לב שהנכם מבצעים את התנועה באיטיות, שומרים על עמידה זקופה ושהבהונות מתוחות לכיוונכם לכל אורך התרגיל.
חברת דין דיאגנוסטיקה מציעה מגוון תמכים מהחברות המובילות בעולם בתחום האורתופדיה, לעזרה ולייעוץ מקצועי אנא פנו אלינו
במייל: ortho.orders@dyn.co.il
בטלפון: 04-6175436
או בוואטסאפ: 054-5717851
בברכת החלמה מהירה,
צוות דין דיאגנוסטיקה