צור קשר צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
מערכת דין,
14 נובמבר 2016

כל מה שצריך לדעת על רצפת אגן

מה זה בעצם רצפת האגן?

רצפת האגן היא השם הכולל לקבוצת השרירים, לכלי הדם ולרקמות החיבור הממוקמות באזור הבטן התחתונה עד החיבור לירכיים, ויוצרות כמעין "ערסל" לתמיכה בכל האיברים הפנימיים באזור האגן והבטן התחתונה: מעיים, רחם (אצל נשים), שלפוחית השתן ובלוטת הערמונית (אצל גברים).

לכל אחד מן האיברים הללו יש פתח, מעין צינור מעבר דרך רצפת האגן: צינור השתן (שופכה) לשלפוחית השתן ולערמונית, הנרתיק לרחם ופי הטבעת למעיים.

 

 

ולמה שרירי רצפת האגן הינם כה חשובים?

למרות ששרירי רצפת האגן חבויים מהעין, הם ניתנים לשליטה ולכן אפשר לחזק אותם כמו שמחזקים כל שריר רצוני אחר, לדוגמה שרירי הידיים, הרגליים או הבטן. ואכן, לחיזוק שרירי רצפת האגן ישנה חשיבות גדולה, שכן הם אלו המאפשרים לנו שליטה על הסוגרים.

שרירי רצפת האגן נמתחים בין עצמות האגן, ומקיפים את צינור השופכה, את הנרתיק ואת פי הטבעת על מנת לוודא שהם נשארים סגורים. שרירי רצפת אגן חלשים אינם יכולים לתמוך באיברים הפנימיים שלנו, מה שיבוא לידי ביטוי בקשיים בשליטה על שחרור השתן, הצואה והגזים.

מלבד השליטה על הסוגרים שלנו, שרירי רצפת האגן הינם גם חיוניים לתפקוד המיני שלנו (בקרב נשים וגם בקרב גברים), חיוניים ביותר בזמן היריון (על מנת לתמוך בעובר המתפתח) ולידה (על מנת לאפשר לתינוק לצאת החוצה) ואף תומכים בעמוד השדרה שלנו ביחד עם שרירי הבטן והגב.

 

מה עלול לפגוע בשרירי רצפת האגן?

על פי הערכות, אחת מכל ארבע נשים תסבול מחולשה בשרירי רצפת האגן, לרוב לאחר גיל 40. בקרב גברים ההסתברות נמוכה יותר, אך ייתכן כי ההבדל נובע מחוסר דיווח עקב מבוכה.

ישנם גורמים רבים העלולים לגרום לחולשה בשרירי רצפת האגן, ריכזנו פה את הגורמים המרכזיים:

הריון ולידה – נשים רבות עלולות לסבול מחולשה בשרירי רצפת האגן כבר במהלך ההיריון ולא רק לאחר הלידה. נשים העברו מספר לידות, ילדו תינוקות גדולים במיוחד (מעל 4 ק"ג) או נשים הסבלו מקרעים ברצפת האגן במהלך הלידה נמצאות בסיכון מוגבר.

עצירות – מטופלים הסובלים מעצירות לעיתים תכופות ועקב כך נאלצים להפעיל כוח מוגבר בעת הטלת צואה נמצאים אף הם בסיכון מוגבר לפגיעה ולחולשה בשרירי רצפת האגן.

שיעול כרוני – מכל סיבה שהיא אך לרוב בעקבות עישון, אסתמה או ברונכיטיס.

נשיאת משקלים כבדים – נשיאת משקל כבד עלולה להפעיל לחץ על רצפת האגן ולפגוע בשרירים, ולכן אנשים העובדים במקצועות הדורשים נשיאת משקלים (כגון סבלים או מתעמלים בחדר הכושר) נמצאים בסיכון מוגבר.

גיל – שרירי רצפת האגן נוטים לאבד מכוחם עם התקדמות הגיל.

משקל יתר – משקל יתר מכביד על רצפת האגן ועלול לפגוע בשרירים לאורך זמן.

 

כיצד ניתן לטפל בשרירי רצפת אגן חלשים?

במקרים קשים ייתכן ותידרש התערבות רפואית העשויה לכלול טיפול תרופתי ואף ניתוח, אך החדשות הטובות הן שברוב המקרים אין צורך בכך.

רוב המטופלים הסובלים מחולשה בשרירי רצפת האגן יכולים להגיע לתוצאות משביעות רצון ולשיקום רצפת האגן בעזרת התאמת אורח החיים שלהם. מומלץ לבצע תרגילים לחיזוק ולהרפיית שרירי רצפת האגן, שכן ניתן לחזק אותם ממש כמו כל שריר רצוני אחר (היוועצו ברופא שלכם לגבי אילו תרגילים לחיזוק רצפת אגן יתאימו לכם). מלבד זאת רצוי גם לרדת במשקל, להגביל את כמות צריכת הנוזלים (בעיקר לפני השינה), להפחית בצריכת אלכוהול וקפאין ולבצע שימוש במכשירי עזר.

מכשירי עזר כוללים את מכשיר הביופידבק הביתי, הנועד לאמן את שרירי רצפת האגן במקרים של אי שליטה על הסוגרים בעזרת משוב על עוצמת כיווץ השרירים, ואת מכשיר הגירוי החשמלי (טנס), המעביר גירוי חשמלי בשרירי רצפת האגן על מנת לשפר את עוצמת הכיווץ שלהם.

 

 

האתר אינו מוסד או ארגון רפואי ואין לראות בכתוב מעלה ייעוץ או אבחון רפואי. בכל נושא יש להיוועץ עם איש צוות רפואי מוסמך.

 

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: