לעודף משקל יש השפעות שליליות רבות על גופנו, אחת מההשפעות הינה עומס על המפרקים. בכתבה זו נרחיב על חשיבות התזונה לסובלים מדלקות מפרקים ועל המלצות לתזונה נכונה.
במאמר נפרד, כתבנו על דלקת מפרקים ניוונית
שימו לב, אין להתייחס לאמור כאל המלצה רפואית אלא ככתבה אינפורמטיבית בלבד, בכל מקרה יש להיוועץ ברופא המשפחה, בתזונאי או באורתופד.
מקור:
https://www.medi.de/en/health/healthy-life/healthy-diet/arthrosis/
עודף משקל לאורך זמן מזיק רבות לבריאותנו, ובין השאר הוא גורם לעומס המופעל המפרקים . ולכן, לתזונה שלנו ולמשקל גופנו יש השפעה עצומה על ההתפתחות והטיפול בדלקות מפרקים, שכן מפרקים עמוסים נשחקים מהר יותר.
במסגרת מחקר שבוצע באוסטרליה, החוקרים בחנו את הקשר שבין עודף משקל להתפתחות דלקות במפרקי הברכיים. הם גילו שאנשים בעלי משקל תקין עלולים לפתח דלקות מפרקים רק בגילאים מתקדמים, בעוד שאנשים הסובלים מעודף משקל הציגו סחוס שחוק כבר מגיל צעיר.
הסחוס שנמצא במפרקים אינו מקבל אספקת דם ישירה, אלא מקבל את תזונתו מהנוזל הסינוביאלי שנמצא במפרק. איכות הנוזל הסינוביאלי מושפעת באופן ישיר מהדיאטה שלנו.
הדם משנע מגוון רחב של חומרים כגון מינרלים, סוכרים וחלבונים. המפרקים משתמשים בחומרים אלו על מנת לחצוץ בין העצמות ולמנוע את חיכוכם. במידה וקיים חוסר איזון בתזונה שלנו, וכתוצאה מכך בחומרים שמגיעים למפרקים שלנו, מחיצת הסחוס בין העצמות נשחקת, העצמות עלולות להתחכך זו בזו וליצור דלקת מפרקים.
לכן, מלבד פעילות גופנית שהינה הכרחית לתפקוד הסחוס והמפרק, חשוב גם לשמור על תזונה מאוזנת, תקינה ובריאה הכוללת:
• ירקות, פירות ותבלינים
• מוצרי חלב דלי שומן (למשל גבינה עם מתחת ל45% שומן)
• שמנים צמחיים (שמן זית, שמן אבוקדו וכדומה)
• דגנים מלאים ואגוזים
• דגים
תבלינים מסוימים הוכחו כיעילים בדיכוי דלקות ובשיכוך כאבים. כאשר צורכים אותם בצורה נכונה הם מסייעים לטיפול בדלקות מפרקים:
כורכום – אנטי דלקתי
תבלין הכורכום מכיל כורכומין, חומר כימי המדכא דלקת. כתוצאה מכך, נפיחות המפרקים פוחתת. יעילות הכורכום הוכחה במחקרים רבים.
ג'ינג'ר – לשיפור זרימת הדם
ג'ינג'ר יעיל בשיפור זרימת הדם ובדיכוי הדלקת. מלבד צריכה, ניתן לבצע בו גם שימוש חיצוני – ניתן למרוח משחת ג'ינג'ר או שמן ג'ינג'ר ישירות על המפרק הפגוע.
צ'ילי – לשיכוך כאבים
המרכיב הפעיל בצ'ילי (קפסאיצין) יעיל בשיכוך כאבים ובדיכוי דלקות. ניתן אף למרוח משחת קפסאיצין על המפרק הפגוע מבחוץ.
כמון, אגוז מוסקט וכוסברה – אנטי דלקתי
שילוב התבלינים הייחודי ידוע כמדכא דלקות. שילוב זה אף משפר את זרימת הנוזל הסינוביאלי (להזנת סחוס טובה יותר), מאט את תהליך שחיקת המפרקים ומקל על הכאבים.
רצוי להימנע או לפחות לצרוך במידה מועטה מאכלים כגון:
• בשר אדום
• מוצרי חלב
• ביצים
• קפה
• אלכוהול
• מזון מהיר
סוג המזון | מה ניתן לצרוך | ממה מומלץ להימנע |
משקאות | מים, תה צמחים או ג'ינג'ר ללא סוכר | שוקו, מיץ פירות, משקאות סויה, משקאות קלים, אלכוהול |
פירות |
תפוח, אוכמניות, קלמנטינה, קיווי, נקטרינה, אפרסק, שזיף, אבטיח |
פירות יבשים |
ירקות | עדשים, אפונה, שומר, מלפפון, חסה, סלק, פטריות, פלפל, כרוב, אספרגוס, תרד, עגבניות, זוקיני | ירקות קפואים |
אגוזים | שקדים, קשיו, גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת, אגוזי מלך | בוטנים, אגוזים מומלחים |
שמנים | שמן זית, שמן אגוזים, שמן פשתן, שמן חיטה | חמאה, שמן דקלים, מיונז, שמן חמניות |
דגנים | כוסמין, שיבולת שועל, תפוחי אדמה, מוצרים מחיטה מלאה | לחם לבן, צנימים, קוראסון, פסטה מחיטת דורום, צ'יפס ומזון מהיר |
בשר | עוף ופרגיתף בשר טחון | בשר חזיר, שניצל |
דגים ופירות ים | דג פורל, דג הליבוט, דג קוד, סלמון, סרדינים, חסילונים (שרימפס), דג שיבוט, דג מקרל | דג מטוגן |
ביצים חלב וגבינות | עד שתי ביצים בשבוע ומוצרי חלב דלי שומן | יוגורט פירות, פודינג, שמנת |
לסיכום, שינויים בהרגלי התזונה שלנו כנראה שלא יביאו להחלמה מלאה מדלקת מפרקים, אך הם בהחלט מסוגלים לשפר את איכות חיינו ולעזור בטיפול. בנוסף למעבר לתזונה בריאה יותר, ניתן גם לזרז את הטיפול ולשפר את איכות החיים בעזרת פעילות גופנית מספקת ושימוש בעזרים אורתופדיים.
חברת דין דיאגנוסטיקה מציעה מגוון תמכים מהחברות המובילות בעולם בתחום האורתופדיה, לעזרה ולייעוץ מקצועי אנא פנו אלינו.
במייל: ortho.orders@dyn.co.il
בטלפון: 04-6175436
או בוואטסאפ: 054-5717851
בברכת החלמה מהירה,
צוות דין דיאגנוסטיקה