שכיחות תסמונת הכתף הקפואה היא כ-5% בקרב האוכלוסייה הבוגרת על פי הערכות, ועשויה אף להגיע לכ-35% בקרב חולי הסכרת.
תסמונת הכתף הקפואה מתארת מגבלה בתנועת מפרק הכתף, תחושת קשיחות וכאב.
שימו לב, אין להתייחס לאמור כאל המלצה רפואית אלא ככתבה אינפורמטיבית בלבד, בכל מקרה יש להיוועץ ברופא.
תמונת מקור - https://www.medi.de/en
תסמונת הכתף הקפואה נפוצה בעיקר בין גילאי 40-60 והיא מאופיינת בקשיחות של קפסולת מפרק הכתף (Glenohumeral joint). לעיתים תסמונת זו אף עשויה להשפיע על שרירי מפרק הכתף.
לרוב, בעיות במפרק הכתף מצריכות סבלנות רבה, כמו לדוגמה מטופלים האובחנו כסובלים מתסמונת הכתף הקפואה וצפויים לחוות בקשיחות מפרק הכתף לפרק זמן ארוך ביותר.
תסמונת זו עשויה להיגרם בעקבות מחלות ראומטיות, אוסטאוארתריטיס, פציעה או שימוש יתר. החדשות הטובות הן שבסופו של דבר תסמונת זו חולפת.
לרוב, הסימן הראשון יהיה כאב באזור הכתף. כאבים אלו יורגשו בעיקר במהלך שעות הלילה.
ברוב המקרים הכאבים צפויים לדעוך עם הזמן, אך מנגד צפויה להתפתח תחושת קשיחות וחוסר יכולת להניע את מפרק הכתף. במקרים חמורים לא ניתן אף להניע את הכתף באופן פסיבי (בעזרת היד השנייה).
בנוסף, הסובלים מתסמונת הכתף הקפואה צפויים לחוות בכאב חד בזמן ביצוע פעילויות יומיומיות כגון לבישת בגדים או מקלחת. עקב כך, פעילויות כגון עבודה עם הידיים מעל לגובה הראש או משיכת חגורת הבטיחות קדימה ברכב דורשות מאמץ רב מן הרגיל.
בסופו של דבר, תסמונת הכתף הקפואה צפויה לחלוף בעצמה, אך הדבר עשוי לקחת זמן רב ואף מספר שנים עד שהזרוע חוזרת לשימוש מלא.
ניתן לסווג את תסמונת הכתף הקפואה לשתי תצורות – ראשונית (Primary) ושניונית (Secondary).
התצורה הראשונית מתארת בעצם היווצרות ספונטנית של תסמונת הכתף הקפואה ללא גורם ברור. ישנם מומחים המעריכים כי תצורה זו קשורה למחלות מטבוליות מסוימות כגון סכרת או פעילות יתר של בלוטת התריס, אך אלו הן השערות בלבד.
תצורתה השניונית של תסמונת הכתף הקפואה נגרמת לרוב כתוצאה מפציעה. מלבד פציעה ניתן למנות מחלות ראומטיות (שיגרוניות), זיהומים, דלקות ואוסטאוארתריטיס בין גורמי התסמונת.
גורם נפוץ נוסף הינו קיבוע מפרק הכתף לטווח ארוך לאחר ניתוח או תאונה.
במקרים מסוימים, חשוב מאוד לקבע את מפרק הכתף לאחר פציעה או ניתוח בעזרת סדי קיבוע אורתופדיים מותאמים. קיבוע מפרק הכתף שומר עליו מפציעות נוספות ומזרז את תהליך ההחלמה.
לאחר קיבוע הכתף, בררו עם הרופא שלכם מתי ניתן להתחיל בביצוע תרגילי פיזיותרפיה.
הפעלת מפרק הכתף בשלב מוקדם ככל הניתן תעזור למנוע היווצרות של תסמונת הכתף הקפואה. מלבד תרגילי פיזיותרפיה חשוב גם לשמור על מנח נכון של הזרוע במהלך היום.
השתדלו לבצע את פעילויות היומיום בזהירות ככל הניתן והימנעו מלהעמיס על הזרוע והכתף.