צור קשר צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
מערכת דין,
09 אוגוסט 2020

תסמונת התעלה הקרפלית

תסמונת התעלה הקרפלית מהווה את אחת הבעיות הנפוצות ביותר בשורש כף היד. תסמונת זו גורמת לתחושת נימול, לכאבים ולחולשה ועלולה לגרום לנזק במערכת העצבים ללא טיפול ראוי בטווח הארוך.
בכתבה זו נסקור את תסמיני הבעיה, את הגורמים להתפתחותה ואת דרכי הטיפול בה.

 

 

מה זה תעלה קרפלית?

התעלה הקרפלית הינה סוג של "מנהרה" התחומה על ידי העצמות הקרפליות (עצמות שורש כף היד, מהם התעלה מקבלת את שמה) מצד אחד, ועל ידי רצועה עבה הנקראת Flexor Retinaculum מהצד השני. אם תמששו את כף ידכם מעט למעלה מהחלק הצר המחבר את האמה עם כף היד תוכלו להרגיש את העצמות הקרפליות, מדובר ב-8 עצמות קטנות המהוות את הבסיס לכף היד לכולה.


בתעלה זו עובר העצב המדיאני (עצב התווך בעברית) ומספר גידים (גיד = מחבר בין שריר לעצם) שמקורם בשרירי האמה ותפקידם לקפל את האצבעות. העצב המדיאני אחראי על מספר שרירים נוספים בכף היד ועל התחושתיות שלנו באגודל, באצבע, באמה ובחלק מהקמיצה. הזרת אינה נשלטת על ידי עצב זה.

 

 

איפה הבעיות מתחילות?

בניגוד למרבית העצבים האחרים בגוף, העצב המדיאני תחום בתעלה הקרפלית שהינה די קטנה וצפופה. במידה ומתפתחת נפיחות באזור, או כתוצאה משימוש יתר בעת עבודה על מחשב למשל, מופעל לחץ על העצב ועלולה להתפתח דלקת במקום. הסובלים מתסמונת התעלה הקרפלית חווים נימול (חוסר תחושה), תחושת עקצוץ וכאב באגודל ובשלוש האצבעות האמצעיות, כאב שמתפשט משורש כף היד לכל אורך הזרוע וחולשה.

מה עלול לגרום לתסמונת התעלה הקרפלית?

כאמור, הכאב שמורגש בשורש כף היד מקורו בעיקר מלחץ על העצב המדיאני ומהדלקת שהתפתחה במקום.

הגורמים האפשריים לכך עשויים לכלול:

  • גורמים אנטומיים ותורשתיים – המבנה האנטומי הייחודי של שורש כף היד עשוי לתרום להתפתחות הבעיה.
  • תרופות – מחקרים הוכיחו קשר בין שימוש בתרופות מסוימות להתפתחות התסמונת.
  • סכרת
  • תת תפקוד של בלוטת התריס
  • הריון או הגעה לביל הבלות
  • לחץ דם גבוה
  • מחלות אוטואימוניות כגון דלקת מפרקים שגרונית
  • שברים או טראומה בשורש כף היד
  • שימוש יתר בשורש כף היד – נגינה על פסנתר למשל או הקלדה עלולות לגרום להחמרת הבעיה, כמו גם מנח לא נכון של שורש כף היד בעת השימוש במחשב או חשיפה ארוכת טווח לרעידות כתוצאה משימוש בכלי עבודה למשל.

 

מי נמצא בסיכון לפתח את תסמונת התעלה הקרפלית?

נשים נוטות לפתח את תסמונת התעלה הקרפלית פי 3 יותר מאשר גברים, לרוב בין הגילאים 30 ו-60. כאמור, הסובלים מסכרת, יתר לחץ דם ודלקת מפרקים נמצאים אף הם בסיכון מוגבר.


מלבד זאת, לסגנון אורח החיים שלנו יש תרומה לא מבוטלת להתפתחות התסמונת. גורמים כגון עישון, צריכת מזונות העתירים במלח, מיעוט בפעילות גופנית, עודף משקל ועיסוק במקצועות כגון פועלי בניין, עובדי מפעלים ומקצועות המצריכים שעות מרובות בעבודה על מחשב מגבירים את הסיכון.

 

כיצד מאבחנים את תסמונת התעלה הקרפלית?

רופאים יכולים לאבחן את תסמונת התעלה הקרפלית על ידי התייחסות להיסטוריה הרפואית שלכם, בדיקה גופנית ובדיקה מיוחדת הנקראת "בדיקת הולכת עצבים".


הבדיקה הגופנית צפויה לכלול בדיקה מעמיקה של כף היד שלכם, הזרוע, הכתף והצוואר (לאורך כל המסלול של העצב המדיאני) על מנת לנסות ולאתר גורמים נוספים העשויים להפעיל לחץ על העצב. הרופא צפוי גם לבדוק את שורש כף היד שלכם על מנת לאתר רגישות, נפיחות ועיוותים ואת התחושתיות ואת עוצמת השרירים באצבעותיכם.


בדיקת הולכת העצבים מודדת את מהירות הולכת המידע של העצב המדיאני. במידה וההולכה איטית מהמצופה ייתכן שאתם סובלים מתסמונת התעלה הקרפלית.


מלבד זאת, ניתן להשתמש בבדיקת רנטגן על מנת לשלול בעיות אחרות (אם כי לא כדי לאבחן את תסמונת התעלה הקרפלית) ובבדיקת אלקטרומיוגרפיה המודדת את פעילות השרירים כדי לבחון את הולכת העצב המדיאני.

 

איך מטפלים בתסמונת התעלה הקרפלית?

הטיפול הרפואי בתסמונת התעלה הקרפלית משתנה בהתאם לחומרת המצב אך חשוב לטפל בבעיה מוקדם ככל הניתן. טיפול שמרני תמיד יתועדף על ניתוח ועשוי לכלול הימנעות ממתיחת מפרק שורש הכף היד, סדים אורתופדיים לשורש כף היד, טיפול תרופתי על מנת להקל על הכאב, טיפול בגורמי התסמונת כגון סכרת או דלקת מפרקים ואף זריקת קורטיסון להפחתת הדלקת והנפיחות.


ישנם סדים אורתופדיים המותאמים במיוחד לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית, הם מפעילים לחץ וקומפרסיה על האזור על מנת להקל על הכאבים, להפחית את הנפיחות והדלקת ולקבע את המפרק לזירוז ההחלמה. מלבד זאת הסדים האורתופדיים מחממים את האזור, דבר שהוכח כמועיל לתהליך ההחלמה.


במקרים קשים במיוחד בהם נגרם נזק לעצב המדיאני ייתכן ונדרש ניתוח תעלה קרפלית. במסגרת ניתוח זה חותכים את הרקמה המגבילה והלוחצת את העצב המדיאני. תוצאות הניתוח לרוב טובות שכן ניתוחים אלו מתבצעים כבר למעלה מ-80 שנה, אך קיים סיכון לפתח זיהום או פגיעה בעצבים ובכלי הדם. במהלך ההחלמה הרקמה צומחת בחזרה תוך מספר חודשים אך באופן המותיר יותר מקום לעצב המדיאני, העור מחלים תוך שבועות ספורים בלבד. בתחילה מומלץ לבצע שימוש מוגבל בלבד ביד המנותחת ולגשת לטיפולי פיזיותרפיה.

 

מה אפשר לעשות כדי למנוע את התפתחות התסמונת?

ניתן להפחית את הסיכון להתפתחות התסמונת על ידי שינויים באורח החיים. קודם כל, הקפידו לטפל בבעיות שעלולות לסכן אתכם כגון סכרת, יתר לחץ דם או דלקת מפרקים.


בנוסף, שימו לב למנח שורש כף היד שלכם. הימנעו מלהעמיס עליו או למתוח אותו יתר על המידה. ניתן גם לבצע תרגילי פיזיותרפיה כצעד מונע לתסמונת התעלה הקרפלית.


מלבד זאת, השתדלו לקחת הפסקות במהלך יום העבודה ונסו להימנע מלבצע את אותה הפעולה פעמים תכופות. במידה ואתם עובדים מול מחשב וודאו שהנכם משתמשים בעכבר מחשב נוח ואיכותי התומך בכף היד שלכם.

מחקרים הוכיחו קשר ישיר בין טמפרטורה נמוכה להתפתחות התסמונת. במידה ואין ביכולתכם לשלוט על הטמפרטורה הקפידו לחמם את שורש כף היד, למשל בעזרת סדים אורתופדיים המותאמים במיוחד לתסמונת התעלה הקרפלית.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: