אחת מכל 4 נשים סובלת מבעיות בתפקוד שרירי רצפת האגן, מה שעלול להוביל, בין היתר, לדליפת שתן המשפיעה על אורח חייהן הן פיזית והן נפשית. תרגילי חיזוק יכולים להקל משמעותית על הסימפטומים, לחזק את השרירים בצורה מיטבית ולשפר דרמטית את אורח החיים של נשים אלו
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
רצפת האגן בנויה כמעין סל שרירי המחזיק את הרחם, שלפוחית השתן, החלחולת (רקטום) ושאר המעי הגס. היא מכילה את צינור השתן, הנרתיק ופי הטבעת, ולכן פעילותה התקינה חשובה לתפקוד תקין של מערכות אלו. אם היא חלשה מדי או מכווצת מדי, תפקודם של איברים אלו נפגע ומשפיע על אורח חייה של האישה.
השרירים המרכיבים את רצפת האגן אחראים על הרמה, שמירה וייצוב של האיברים אותם מכילה רצפת האגן. כמו כן, השרירים אחראים לכיווץ הסוגרים ולרפלקסים שונים המאפשרים לנו שליטה על צרכים, ובנוסף חיוניים לתפקוד המיני, למשל לחוויית האורגזמה, וללידה – העובר מסתמך על שרירים אלו בזמן הלידה, כשהוא עובר את תעלת הלידה.
כאשר שרירי רצפת האגן נחלשים, מסיבות שונות, נפגע תפקודם כתומכי איברי האגן וכתוצאה מכך כל פעילת המייצרת לחץ על האזור הבטני עלולה לדחוף כלפי מטה את איברי האגן. שרירים חלשים שאינם יכולים לסייע בשליטה על כיווץ הסוגרים, לא יוכלו למנוע דליפת צרכים וכן תפקידם כשומרי ומייצבי השלפוחית, הרחם והחלחולת נפגע ואלו עלולים לצנוח. בנוסף, פגיעה בשרירי האגן עלולה לפגוע ביציבות ובאיזון שמייצרים שרירים אלו עבור הגוף כולו.
מחקרים מראים כי 1 מכל 4 נשים בטווח הגילאים 70-30 סובלת מבעיות בשרירי רצפת אגן. הסיבות העיקריות לכך היא לידות - אשר במהלכן נגרמות פגיעות ברצפת האגן - והעלייה בגיל. סיבות נוספות לפגיעה בשרירי רצפת אגן כוללות: משקל עודף, אסטמה, עצירות כרונית, עבודה פיזית המצריכה נשיאת משאות כבדים וניתוחים באזור הבטן.
התהליכים השונים שגופנו עובר במרוצת השנים – דוגמת לידות נוספות, שינויים במשקל, טיפולים תרופתיים וניתוחים שונים - בשילוב עם העלייה בגיל המביא עמו גם ירידה בייצור אסטרוגן, המשפיע על אלסטיות השרירים, מחלישים את שרירי רצפת האגן, מה שעלול להוביל לצניחת איברי האגן, לחץ על שלפוחית השתן וכתוצאה מכך דליפת שתן.
דליפת שתן במאמץ מתרחשת כשיש לחץ באזור הבטן בשל סיבות שונות, למשל שיעול או התעטשות וכן פעילות גופנית היוצרת לחץ בטני – כשהשרירים אינם חזקים דיים ליצור כיווץ מוחלט של הסוגרים. דליפה זו שכיחה יותר אצל נשים צעירות ועד גיל המעבר על השלפוחית.
דליפת שתן בדחיפות נפוצה יותר אצל נשים מבוגרות ומתרחשת בליווי תחושת דחיפות להטלת שתן. זו נוצרת בשל פגיעה בשרירי רצפת אגן המייצרים התכווצויות לא רצוניות של שלפוחית השתן.
במקרים של צניחת איברי אגן, הטיפול יהיה מותאם לכל אישה בהתאם למצבה. לרוב, במצבים בהם מוגדרת פגיעה קלה או בינונית בשרירי רצפת האגן, ההמלצה תהיה טיפול פיזיותרפי למניעת החמרה ולשיפור במצב. הטיפול מותאם באופן ספציפי – מאחר והשימוש בשרירים אלו הוא רפלקסיבי, הוא לעיתים נעשה בצורה לא נכונה: יש נשים שמכווצות יותר מדי את שרירי רצפת האגן ועליהן ללמוד להרפות בצורה נכונה, יש נשים ששרירים אלו אצלן חלשים ועליהן לחזקן ויש נשים שרצפת האגן אצלן מתפקדת בצורה נכונה, אך מומלץ להן לבצע תרגילים למניעה.
מאחר ושרירי רצפת האגן הם חלק ממערכת הגוף שלנו ופגיעה בהם עלולה להשפיע על יציבותנו ואורח חיינו, חיזוק שרירי רצפת האגן כטיפול מניעתי יפחיתו במידה ניכרת את תדירות אירועי דליפת השתן (במקרים בהם סובלים מהבעיה) ובכל מקרה יסייעו לנו לחזק את גופנו ולהרגיש טוב יותר.
קיימות שיטות שונות לתרגול שרירי רצפת האגן ולכולן מטרה אחת – לשפר את תפקודם. ניתן לבצע תרגילי חיזוק בבית, אך יש לזהות בצורה נכונה את שרירי רצפת האגן, לשם כך צריך לזכור שלשרירים אלו יש תפקידים שונים. קיימים שרירים השולטים בכיווץ הסוגרים ולכן ישפיעו על צינור השתן, פתח הנרתיק ופי הטבעת. ישנם שרירים שתפקידם לשמור על מיקום נכון של איברי האגן וכיווצם יגרום להרמת איברים אלו – תרגיל היעיל במניעת צניחת איברי אגן.
יש להתחיל במציאת השרירים הנכונים לשם כיווץ והרפיית שרירי רצפת האגן – לשם כך, ההמלצה היא לבצע הפסקת מתן שתן באמצע הטלתו על מנת להבין כיצד לבצע את התרגיל ולשלוט בשרירים הנכונים. כדאי לזכור שעצירת השתן לקראת סוף הטלתו קלה יותר משום שהשלפוחית כמעט ריקה והלחץ בה נחלש. עצירת השתן באמצע הטלתו, כשקיים לחץ חזק היא אינדיקציה טובה יותר לבדיקה האם קיימת דליפת שתן. סגירה טובה היא זו הגורמת להפסקת שתן מיידית עם הכיווץ. סגירה בינונית היא זו הגורמת לזרימת השתן להיחלש וסגירה שלא אין השפעה על זרימת השתן מעידה על בעיה גדולה יותר בשליטה בשרירים.
אין לחזור על עצירת השתן כתרגול, אלא לצורך זיהוי השרירים בלבד.
עמדת המוצא לתרגול שרירי רצפת האגן היא שכיבה על הגב בברכיים כפופות.
רצוי לבצע פעילות זו לאחר ריקון השלפוחית. בנוסף יש להקפיד על כיווץ שרירי רצפת האגן בלבד בלא לגייס את שרירי הבטן, האגן או מקרבי הירכיים.
• כיווץ שרירי רצפת האגן למשך 5 שניות + הרפיה כ-7 שניות.
• להגדיל בהדרגה עד 15 שניות כיווץ ו-20 שניות הרפיה.
• מס' חזרות 5-10 פעמים - 2-3 פעמים ביום.
• כיווצים מהירים וחזקים של שרירי רצפת האגן.
• 5-10 כיווצים - 2-3 פעמים ביום.
יש לאפשר לגוף לנוח בין הכיווצים כדי שלא ליצור עומס על השרירים ולעשות נזק.
מאחר ואורח חיינו היושבני עלול להחליש גם הוא את איזור האגן, ובכלל את מערכת היציבה של הגוף, מומלץ להכניס את התרגול לפעילות היומיומית שלנו ולבצע אותו גם בזמן הליכה, נהיגה, בזמן פעולות שונות בבית, דוגמת רחיצת כלים וכדומה. רצוי לתרגל גם בעמדות מוצא אחרות לרבות ישיבה/ עמידה.
להגברת הגירוי התחושתי של השרירים לצורך גיוס טוב יותר של השרירים ניתן להניח יד באזור המפשעה / להחדיר אצבע לנרתיק/ לשבת כאשר האזור הקדמי של רצפת האגן במגע מלא עם מושב הכיסא.
חשוב לדעת שלכל מצב לא תקין – בין אם חולשה של שרירי רצפת אגן ובין אם כיווץ יתר – יש תרגילים מתאימים משלו. חולשה מצריכה חיזוק של השרירים המתאימים, וכיווץ יתר מצריך למידה של שימוש נכון והרפיה של השרירים. לצורך כך, הטיפול הפיזיותרפי יכול להבחין בין הבעיות ולהתאים את התרגול.
יחד עם זאת, לעיתים קרובות יש צורך להמתין זמן רב לפיזיותרפיה, פעמים רבות גם הבושה והמבוכה מונעות מאיתנו לגשת לטיפול – אם כי, אין ממה להתבייש ואי טיפול יכול להוביל להחמרה.
פתרון מושלם המהווה השלמה לפיזיותרפיה ומאפשר תרגול אינטימי ביתי, הן משקולות PEFLEX.
Peflex הן משקולות לחיזוק רצפת האגן. בעזרת הקפדה על ההנחיות הברורות והפשוטות המצורפות, תלמדי בקלות כיצד לחזק את שרירי רצפת האגן בעזרת טמפון רגיל ומשקולות peflex.
השימוש ב-Peflex מסייע להגביר את המודעות לשרירים המשמשים בתרגול יוגה, פילאטיס, פאולה וכו' ומאפשר לך להגביר את רמת הקושי בהתאם למידת ההתקדמות האישית שלך.
התרגול עם Peflex נמשך רק 5 עד 10 דקות, פעמיים או שלוש בשבוע! וניתן לתרגול במנחים שונים.