צור קשר צור קשר
צור קשר

שדה חובה

EN
דף הביתפורטל מידעחבישות לחץמה גורם ללימפאדמה (בצקת על רקע לימפטי)?
מערכת דין,
18 אוקטובר 2018

על הגורמים והתסמינים, השלבים והטיפול בלימפאדמה

מערכת הלימפה שלנו מחוברת למערכת הקרדיו-וסקולרית (מערכת הדם) וממלאת תפקידים לא פחות חשובים עבור איברי הגוף ממערכת הדם עצמה. היא משחקת תפקיד מרכזי כחלק ממערכת החיסון.

ובכן, מהי בעצם לימפאדמה? לימפאדמה היא מצב שבו אין באפשרות הנוזל הלימפטי לזרום לעבר הלב כראוי ולכן הוא מצטבר בחלל הבין-תאי באיברים שונים, ניתן להשוות מחלה זו לפקק תנועה בכביש. כתוצאה מכך הגפיים מתנפחות ונוצרת בצקת.
אף על פי כן, בעזרת טיפול מתאים ניתן לנהל חיי יום-יום תקינים לצד המחלה.

 

מנגנון "ניקוי הפסולת" של הגוף

ניתן להשוות את מערכת הלימפה למנגנון ניקוי פסולת, שכן היא מעבירה פסולת אל מחוץ לגוף. כמו לדוגמה חלבונים, תוצרי חילוף חומרים אשר אינם רצויים בגוף, תוצרי לוואי של דלקת או שומן מחלל הבטן. מערכת הלימפה מסתעפת לצד מערכת הדם ומכסה את כל גופנו ממש כמו רשת.

מערכת הלימפה מספקת כמעט 4 ליטרים של נוזל לימפטי בכל יום למחזור הדם. לימפאדמה עלולה להתפתח אם הניקוז של נוזל הלימפה מופרע או מתפקד באופן לקוי. כיום, ישנן אפשרויות טיפול רבות המאפשרות לנהל אורח חיים נורמלי לחולים הסובלים מלימפאדמה.

 

סוגי המחלה

מחלת הלימפאדמה מסווגת בשתי דרכים:

לימפאדמה ראשונית - לימפאדמה ראשונית הינה מחלה מולדת. לרוב היא נגרמת כתוצאה מצינורות או בלוטות לימפה שלא התפתחו כראוי.

לימפאדמה שניונית - לימפאדמה שניונית מתארת מצב שבו הבצקת התפתחה במהלך חיי המטופל והוא לא סובל ממנה מלידה. הגורמים לכך עשויים להיות זיהומים, פציעות או ניתוחים.

 

מה גורם ללימפאדמה - dynotc

 

סימנים ותסמינים

תסמיניה העיקריים של הלימפאדמה הם נפיחות בגב כף היד, האמה והזרוע בגפיים העליונות,  נפיחות בכף הרגל, השוק והירך בגפיים התחתונות.

 

שלבים

• שלב 0: צינורות הלימפה כבר פגומים, אך עדיין אין נפיחות נראית לעין.

• שלב 1: נפיחות מתפתחת לעיתים, אך נעלמת לפחות בצורה חלקית כאשר מרימים את היד או הרגל למעלה (בזכות כוח הכבידה). כאשר מפעילים מעט לחץ על הנפיחות, נוצר שקע קטן אשר לא נעלם מיד כמו אצל אדם בריא.

• שלב 2: הנפיחות נשארת אפילו כאשר מרימים את היד או הרגל והעור מתקשה, קשה מאוד או אף בלתי אפשרי ליצור שקע בעור בעזרת לחיצה.

• שלב 3: שלב זה מאופיין בנפיחות מוגברת ושינוי נראה לעין בעור עצמו (לדוגמה, פצעונים קטנים אשר נוזל לימפטי דולף מהם). מצב זה גם נקרא אלפנטיטיס (בעברית: פיילת/פילנות).

בכל מקרה, מומלץ להיוועץ ברופא בשלב מוקדם ככל הניתן. רופא יוכל להמליץ לכם על דרכי טיפול מתאימות, לדאוג שהבצקת לא מחמירה ואף להפחית אותה. כך ניתן למנוע מהמחלה להגיע לשלב 3.

 

לימפאדמה לאחר ניתוח סרטן השד

סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים. מעל 70,000 מטופלות חדשות מאובחנות מדי שנה.
בממוצע, בין 20-30 אחוזים מהמטופלות סובלות מלימפאדמה הקשורה לסרטן השד בעקבות הסרה של בלוטות הלימפה מאזור בית השחי וההקרנות כחלק מהטיפול בסרטן.

 

גורמי סיכון

לרוב, מטופלים הסובלים מסרטן נאלצים לעבור טיפולי קרינה בבלוטות הלימפה ולעיתים אף הסרה מוחלטת של הבלוטות. באופן טבעי, דבר זה משפיע על מערכת הלימפה כולה ותורם להיווצרות הבצקת. גורמי סיכון אחרים עשויים להיות גיל ומין המטופל (נשים חולות יותר מגברים).

לעיתים, לימפאדמה עלולה גם להתפתח כתוצאה משילוב של מחלת ורידים ופעילות גופנית מועטה מדי. ישנם גורמי סיכון רבים, אך החדשות הטובות הן שכיום ישנם טיפולים יעילים המסוגלים להחזיר למטופלים הסובלים מלימפאדמה את איכות החיים לה היו רגילים.

 

מניעה

הפחתה במשקל לבעלי משקל עודף, היוועצו באיש מקצוע לגבי תכניות אימונים או תרגילים אשר עשויים להקל על הגודש בגפיים. פעילויות שמרחיבות את כלי הדם כגון שהייה ממושכת בשמש, סאונה או אמבטיה חמה אינן מומלצות אף הן. שימו לב: בעוד שלניקוז נוזל לימפה באופן ידני יש השפעה חיובית על מערכת הלימפה, רצוי להימנע מעיסוי (מסאז'). עיסוי האזורים הבעייתיים עלול להגביר את הלחץ בהם. ולבסוף, נסו ללבוש בגדי לחץ בעת פעילות גופנית.

 

כיצד ניתן לטפל בלימפאדמה?

לימפאדמה הינה מחלה כרונית. למרות זאת, בעזרת טיפול נכון וממושך ניתן להגיע לתוצאות טובות מאוד. טיפולי הקלת גודש (CPD – Complex Physical Decongestion therapy) הוכחו כיעילים במיוחד. מטרתם היא בראש ובראשונה, כפי שנובע מהשם, להפחית את הגודש בגפיים.

בתחילה, יש להתמקד בטיפול בעור עצמו ובהיגיינה שלו. שמרו על ניקיון האזור וטפלו בו. לאחר מכן הפיזיותרפיסט הלימפטי יבצע ניקוז ידני של נוזל הלימפה שהצטבר ויחבוש את האזור בחבישת לחץ. חבישת הלחץ תעודד זרימה תקינה של הנוזל הלימפטי. ללא חבישת לחץ מתאימה הבצקת תחזור לאחר פרק זמן של כשעתיים. רצוי להפעיל את האזור ולהניע אותו מיד לאחר הניקוז של נוזל הלימפה וחבישת הלחץ.

לאחר שהגודש ירד, ניתן להתחיל בשלב השני – שלב התחזוקה. ארבעת הדברים שחשוב להקפיד עליהם בשלב זה זהים לשלב הקלת הגודש: היגיינה, ניקוז של נוזל הלימפה, לחץ ופעילות גופנית. ההבדל היחידי הוא שכעת במקום תחבושת לחץ יש להשתמש בבגדי לחץ. לרוב מבצעים שימוש בגרבי לחץ הארוגים בסריגה שטוחה. מדובר בגרביים העשויות מחומר קשיח ופחות אלסטי מגרביים רגילות.

 

מה גורם ללימפאדמה - dynotc

 

שלב 1 – הקלת הגודש

מטרת שלב זה היא להקטין את היקף הגפיים הפגועות. ולכן במסגרת טיפולי הקלת גודש (CPD) מבוצע ניקוז ידני של נוזל הלימפה מכל הגוף בין פעם לפעמיים ביום כדי לעודד זרימה של נוזל הלימפה שהצטבר ברקמות לשאר חלקי הגוף. יש לחבוש את האזורים הפגועים בעזרת תחבושות לחץ מיד לאחר כל ניקוז. ניתן לשפר את יעילות טיפולי הקלת הגודש בעזרת פעילות גופנית מתאימה. במקביל לטיפולי הקלת הגודש מבוצע טיפול בבעיות עור שונות כגון סדקים בעור או פטרת בכף הרגל במידת הצורך, מכיוון שעלול להיגרם נזק נוסף במידה והאיזור יהיה דלקתי. שמירה עקבית על היגיינת העור וטיפול בו נחוצים אף הם בכל שלב.

השלב הראשון של הטיפול נמשך בין 3 ל-6 שבועות. משך הטיפול משתנה בין המטופלים כתלות בהצלחת השלב. ברגע שלא ניתן עוד להקטין את היקף האזורים הפגועים יש להמשיך לשלב התחזוקה.

 

שלב 2 – תחזוקה

מטרת שלב זה היא לשמר את ההצלחה ואת התוצאות מהשלב הקודם. במהלך שלב זה יש לבצע ניקוז ידני של נוזל הלימפה לפחות פעם בשבוע במהלך חודשי החורף ולפחות פעמיים בשבוע במהלך חודשי הקיץ. הקפידו להמשיך וללבוש בגדי לחץ (שרוולי לחץ, גרבי לחץ ועוד), כמו כן אין לזנוח את הטיפול בעור ובניקיונו ואת הפעילות הגופנית.  

 

ניקוז לימפטי – "עיסוי" להקלת הגודש

ניקוז נוזל לימפטי הוא סוג מיוחד של עיסוי אשר מבוצע בכדי להגביר את היכולת של הגוף לשנע נוזלי לימפה.

 

בגדי לחץ הארוגים בסריגה שטוחה

בגדי לחץ הארוגים בסריגה שטוחה מפעילים לחץ קבוע על הגפיים במהלך שלב התחזוקה. הם אינם חודרים לקפלי העור, שכן זה עלול לגרום לאי ספיקת דם. ניתן לרכוש גרבי לחץ בהתאמה אישית כך שיתאימו להיקף המדויק של היד או הרגל.

חשוב מאוד ללבוש את בגדי הלחץ בקביעות כדי לשמר את תוצאות הניקוז ולמנוע את התפשטות הבצקת. תרופות ייעודיות לטיפול בבצקת נתונות לשיקול דעתו של הרופא המטפל.

לסיכום, ניתן לומר שלימפאדמה הינה מחלה כרונית שאינה ניתנת לריפוי באופן מלא, אך עם זאת, ניתן לשפר את איכות החיים בעזרת טיפולי הקלת גודש (CPD) ובעזרת בגדי הלחץ הזמינים במגוון צבעים ועיצובים אופנתיים.

במידה ואתם חווים נפיחות בגפיים קחו זאת ברצינות והיוועצו ברופא. נסו להיוועץ ברופא אשר התמחה בכירורגיה של ורידים (Phlebologist) או בכירורגיית כלי דם (Lymphologist). רופאים אלו התמחו במחלות הקשורות למערכת הדם ולמערכת הלימפה ולוקחים חלק בפיתוח התחום וקידומו. הם יוכלו להמליץ לכם על הטיפול המתואר במאמר זה.

ייעוץ מקצועי
יש למלא את הפרטים הבאים: