מערכת דין,
14 פברואר 2021
קיפוזיס - Kyphosis
שימו לב, אין להתייחס לאמור כאל המלצה רפואית אלא ככתבה אינפורמטיבית בלבד, בכל מקרה יש להיוועץ ברופא.
מה זה בכלל קיפוזיס?
קיפוזיס (עקשת בעברית) הינו מונח רפואי המתאר קימור בולט של הגב קדימה. קיפוזיס עלול להתרחש בכל גיל אך נפוץ במיוחד אצל נשים מבוגרות.
קיפוזיס בגילאים מתקדמים מתרחש לרוב עקב חולשה של עצמות הגב ולחצים המופעלים עליהם. קיפוזיס עלול גם להתרחש בקרב תינוקות וילדים בעקבות עיוותים שונים.
בעוד שמקרים קלים של קיפוזיס עלולים לגרום למספר בעיות אך לא בהכרח לטיפול רפואי, קיפוזיס חמור לרוב גורם לכאבים רבים ולעיוותים בעצמות.
כיצד נזהה את התופעה?
במקרים קלים ייתכן וכלל לא תחושו בתסמינים כלשהם אך במקרים קשים יותר מטופלים רבים סובלים מכאבי גב ומקשיחות. תסמין נוסף הינו צורת הגב ה"מעוגל".
במידה ועקמומיות וקימור הגב מתגברים יש לגשת לרופא.
מה גורם לקיפוזיס?
עצמות עמוד השדרה שלנו (חוליות) נראות כמו גלילים קטנים שנערמו אחד על השני. במצב של קיפוזיס, החוליות העליונות שבגב נדחסות יותר ומשנות את צורתן.
עיוותים בחוליות הגב יכולים להיווצר כתוצאה ממספר גורמים:
-
שברים – כאשר חוליות הגב נשברות או נסדקות (כתוצאה משברי לחץ למשל) עמוד השדרה משנה את צורתו. סדקים קטנים לרוב אינם משנים את צורת הגב ברמה הנראית לעין.
-
אוסטאופורוזיס – תופעה הגורמת לירידה בצפיפות העצם ועקב לכך לחולשה. עצמות מדוללות פגיעות יותר לשברי לחץ ומתעוותות בקלות יתר. אוסטאופורוזיס נפוץ יותר בקרב נשים מבוגרות ובקרב מטופלים שנטלו סטרואידים לזמן ממושך.
-
ניוון הדיסק הבין-חולייתי – דיסקים העשויים מסחוס חוצצים בין חוליות הגב. דיסקים אלו נוטים להיתנוון בגילאים מבוגרים יותר.
-
מחלת שויירמן – מחלה זו (נקראת גם שויירמן קיפוזיס – Scheuermann's kyphosis) מתחילה לרוב בגיל ההתבגרות ונוטה לפגוע בעיקר בגברים ופחות בנשים.
-
עיוותים מולדים – קיפוזיס עלול להיגרם כתוצאה מחוליות גב שלא התפתחו כראוי לפני הלידה.
-
סינדרומים מסוימים – קיפוזיס בקרב ילדים נגרם פעמים רבות כתוצאה מסתמונות הפוגעות בעצמות כגון תסמונת אהלרס-דאנלוס (Ehlers-Danlos) ותסמונת מארפן (Marfan's syndrome).
-
מחלת הסרטן – גידול סרטני בעמוד השדרה עלול להחליש את חוליות הגב ולחשוף אותן לשברי לחץ. מלבד מחלת הסרטן עצמה גם הטיפולים במחלה (כימותרפיה וטיפולים בקרינה) עלולים להחליש את העצמות.
מהם הסיבוכים של קיפוזיס?
מלבד כאבי הגב הנגרמים לסובלים מקיפוזיס, ייתכנו מספר בעיות נוספות:
-
בעיות נשימה – במקרים חמורים של קיפוזיס עמוד השדרה עלול להפעיל לחץ על הריאות.
-
יכולות גופניות מוגבלות – קיפוזיס לרוב מתקשר לשרירי גב חלשים ולקושי בביצוע משימות בסיסיות כגון הליכה וקימה. קימור הגב עלול אף להקשות עלינו להביט כלפי מעלה, לנהוג ולגרום לכאב כאשר אנו שוכבים.
-
בעיות במערכת העיכול - במקרים חמורים של קיפוזיס עמוד השדרה עלול להפעיל לחץ על חלקי מערכת העיכול. כתוצאה מלחץ זה ייתכן ותחוו צרבות וקשיים בבליעת מזון.
-
תדמית גוף נמוכה – אנשים הסובלים מקיפוזיס, בעיקר בגיל ההתבגרות, עלולים לפתח דימוי עצמי נמוך כתוצאה מקימור ה"גב המעוגל" ובעיות חברתיות המתלוות לכך.
כיצד מאבחנים קיפוזיס?
רופא המשפחה שלכם צפוי לערוך בדיקה גופנית מלאה. ייתכן ותתבקשו להתכופף קדימה על מנת לאפשר לרופא לבחון את עמוד השדרה שלכם.
בחלק מהמקרים הרופא אף יערוך בדיקה נוירולוגית ויבדוק את תקינות הריפלקסים ואת עוצמת השרירים שלכם.
לאחר הבדיקה הגופנית המקיפה, ייתכן ותידרשו לבצע בדיקות נוספות כגון:
-
בדיקת רנטגן או סיטי (CT) – בדיקת רנטגן יכולה להעריך את מידת הקימור של הגב שלכם ולזהות עיוותים בחוליות. בדיקת סיטי תידרש במידה והרופא שלכם זקוק להדמייה יותר מפורטת.
-
בדיקת MRI – בדיקות אלו יכולות לזהות גידולים או זיהומים בעמוד השדרה שלכם.
-
בדיקה עצבית – במידה והנכם סובלים מחולשת שרירים או מחוסר תחושה ייתכן ותזדקקו לבדיקה עצבית על מנת להעריך את איכות ההולכה של העצבים שלכם מעמוד השדרה לשאר חלקי הגוף.
-
בדיקת צפיפות עצם – שכן צפיפות עצם נמוכה עלולה להיות הגורם לקיפוזיס.
ואיך מטפלים בקיפוזיס?
הטיפול ייקבע בהתאם לחומרת המצב ולמקור הבעיה, אך הוא עשוי לכלול:
-
טיפול תרופתי - הטיפול התרופתי רחב ומגוון, אך כנראה שיכלול משככי כאבים ותרופות מיוחדות לאוסטאופורוזיס התורמות לחיזוק העצם ולמניעת נקעים ושברים נוספים היחמירו את קימור הגב.
-
תרגילי פיזיותרפיה - בעיקר תרגילי מתיחה מסוימים העשויים לשפר את גמישות עמוד השדרה ולהקל על כאבי הגב.
-
תמכים אורתופדיים - לתמכים אורתופדיים ישנה יעילות מוכחת בעיקר בקרב ילדים הסובלים ממחלת שויירמן. תמכים אלו עוזרים למנוע את החמרת המצב על ידי תיקון מנח עמוד השדרה בזמן שהעצמות עוד גדלות.
-
פתרונות כירורגיים - מומלץ לבצע ניתוח במקרים חמורים במיוחד שבהם קימור עמוד השדרה עלול להוביל לפגיעה עצבית. במהלך רוב הניתוחים לתיקון קיפוזיס, הרופא המנתח מחדיר פיסות עצם בין חוליות הגב ואז מאחה אותן ביחד בעזרת מוטות מתכתיים עד שעמוד השדרה מחלים מעצמו.
על מנת לשמור על רמת צפיפות עצם גבוהה, מומלץ לצרוך מזונות העשירים בסידן ובויטמין D, להימנע מצריכת טבק ולצמצם את צריכת האלכוהול.