הגוף עובר אינספור שינויים בתהליך ההיריון ולעיתים זה מפחיד. היכולת להקשיב לגוף, ללמוד מה הוא צריך וגם להעשיר את עצמך בעזרת אנשי מקצוע, ספרות מכוונת ובדיקות ביתיות שונות יכולים לסייע לך לעבור את ההיריון עם פחות חששות. הנה כמה עצות וטיפים שיכולים לעזור לך, העיקר שיהיה במזל.
מזל טוב! את בהיריון. בטח שמעת כבר את כל הסיפורים שמאחורי התהליך הזה – חלקם מרגשים, אחרים מדאיגים ואפילו מפחידים – וכולם יחד גורמים לך לחששות מהלא נודע. אז קודם כל קחי נשימה עמוקה. נכון זה משהו חדש עבורך, אבל תחשבי על זה כעל דרך להכיר מחדש את הגוף שלך, להיות קשובה אליו וללמוד עליו דברים שלא ידעת, וגם לאהוב אותו יותר.
זמן ההיריון הוא תקופה שבה כדאי לך לשמוע את הגוף שלך, להקשיב לתחושות הפיזיות והנפשיות וכאמור – ללמוד דברים חדשים.
כיצד שומרים על היריון בריא, למה כדאי וחשוב לקרוא כמה שיותר על תהליכי ההיריון והלידה וכיצד דברים מסוימים יכולים להקל עלייך? טלי כהן, דולה ויועצת הנקה, עם עצות שיקלו עלייך.
"היריון הוא דבר נפלא ובמהלכו הגוף עובר שינויים מדהימים, וכן, השינויים האלו עלולים ליצור כל מיני אי נעימויות ואי נוחות הקשורות לשינויים הורמונאליים שונים", מסבירה כהן.
באופן כללי, כהן ממליצה לקרוא ולצרוך כמה שיותר מידע על תהליך ההיריון ועל הלידה כדי להעשיר את ההבנה לקראת מה אתן הולכות, להבין את מה שעומד לקרות וגם מה קורה אחרי הלידה – פיזית ונפשית.
"אני ממליצה להקיף את עצמכן באנשי מקצוע שיכולים לתת מענה לכל שאלה, דוגמת מדריכת הכנה ללידה, מיילדת (אם את מכירה), דולה ויועצת הנקה – אפילו בשלבי ההיריון, כדי שתהיה לך עמדת פתיחה טובה יותר, שלא תצטרכי לחפש בדקה האחרונה יועצת הנקה או מישהו שאת צריכה להסתמך עליה", היא מסבירה.
פעילות גופנית היא דרך מצוינת לעזור לגוף – מי שעסקה בפעילות מסוג זה עד ההיריון, מומלץ לה להמשיך בפעילות, כמובן במסגרת הוראות הרופא המטפל. מי שלא עשתה פעילות גופנית עד להיריון, מומלץ לה להצטרף לפעילות מסוג זה המותאמת להיריון, יש לא מעט חוגים וקבוצות בתחום הזה.
פעילות גופנית ממריצה את דם, מחזקת את השרירים ואת השלד, יכולה לסייע בהתכווצויות וכאבים הנוצרים מעומס על הגוף בשל ההיריון, וכן תורמת להרגשה פיזית ונפשית טובה, ולעיתים אף מסייעת ללידה קלה יותר.
תזונה חשובה גם היא להיריון – נכון, את אוכלת בשביל שניים, אבל את גם צריכה לשים לב למה שאת אוכלת. הימנעות מכמויות של מלח, מסבירה כהן, יכולה למנוע בצקות ואגירת מים – סממנים מוכרים לנשים בהיריון. כמו כן, תזונה עשירה בברזל תורמת להיריון וללידה, שכן רמת ההמוגלובין בעת ההגעה לחדר הלידה יכולה להשפיע על אופן הלידה. את תמיד יכולה לברר אצל הרופא המטפל לגבי התזונה שלך בהיריון או לפנות לתזונאי/ת.
צרבות הן מנת חלקן של לא מעט נשים בהיריון ואכילת מלפפונים ירוקים ושקדים לא מומלחים יכולה לסייע.
חלק מהתזונה היא צריכה מרובה של מים – כמובן שבחודשי הקיץ החמים על אחת כמה וכמה. חוסר במים בהיריון גורם להתייבשות מה שעלול להוביל לצירים מוקדמים. לכן, הקפדה יתירה על שתייה של מים חשובה מאוד לך ולעובר.
מעבר לכך, השימוש במים במהלך הצירים יכול להפחית את הכאב בצורה משמעותית ואף עוזר לקידום הלידה. בזמן צירים, על מנת להקל על הכאב, מומלץ לעשות כמה שיותר מקלחות (לא אמבטיות), בטמפ' אליה את רגילה. במרכזי לידה שונים (לניאדו ותל השומר למשל) ניתן ללדת בלידות מים מה שמסייע להפחתת הכאב.
באופן כללי, כל כאב או שינוי לא מוכר – מומלץ לפנות לרופא המטפל, אומרת כהן.
יחד עם זאת, יש כאבים מוכרים שמצריכים הקלה - כרית חימום חמה, למשל, מצוינת לכאבי גב תחתון. אך כאמור, אם יש כאבים חריגים שמקשים על ההתנהלות היומיומית, מומלץ קודם כל ללכת לרופא כדי לוודא מהיכן זה מגיע.
קיימים גם אנשי מקצוע מעולים שיכולים לתמוך, דוגמת אוסטיאופתים, כירופרקטים ופיזיותרפיסטים של שרירי רצפת אגן. באשר לשרירי רצפת האגן, לא הרבה מודעות לכך שעלולה להיות בעיה של כאבים בשרירי האגן, שיכולים להיות כל כך חזקים עד כדי אי יכולת לקום מהמיטה. מדובר בבעיה נפוצה בזמן ההיריון וגם לאחריו ואין צורך לסבול, יש תרגילים מיוחדים שיכולים לסייע ולהפחית את הכאב בעצמות האגן העוברות שינויים במהלך ההיריון.
מכשיר נוסף שיכול להקל על כאב הוא הטנס מותאם להיריון, זהו מכשיר אלקטרוני שניתן להשכיר ממקומות שונים בסביבות השבוע ה-37 ויתרונו הוא ב-4 מדבקות שמדביקים על הגב התחתון והן מיייצרות פולסים חשמליים לגב, כך שבזמן שיש ציר לוחצים על כפתור והכאב פחות חזק משום שהפולסים מעלים את רמת האנדורפינים בגוף. ניתן להשתמש במכשיר כמעט עד פתיחה מלאה בתהליך הלידה.
כהן ממליצה על שימוש במוצרים הומיאופתיים לחיזוק והכנה פיזיולוגית של הגוף לפני הלידה – קיימים לא מעט מוצרים משלימים דוגמת פרטוקל ופוסקל – לפני ואחרי הלידה – שיכולים לסייע לשיקום התהליכים הפיזיולוגיים והנפשיים שהגוף עובר.
גם דיקור יכול לעשות פלאים, בין אם בסיוע לטיפול בטחורים וצרבות וגם לחיזוק הגוף. בכלל, מגוון הרפואה המשלימה נותנת מרווח ואפשרויות במהלך ההיריון, כמו רפלקסולוגיה ושיאצו אצל אנשים שמתמחים בטיפול כזה בנשים בהיריון. יתרה מזאת, טיפולים אלו יכולים לסייע לקראת הלידה במידה ויש צורך בזירוז, וגם עוד בתחילת התהליך, בהפעלה של הגוף כדי לסייע לו להיכנס להיריון.
ידע הוא כוח, כמו שאומרים, ולכן חשוב, כפי שציינה כהן, לדעת כמה שיותר על תהליך ההיריון והלידה ולעקוב אחר מה שהגוף של מספר לך – כאב מינורי יכול להעיד על שינויים שאמורים לקרות, אבל גם עלול לגרום לחששות ודאגות. יש לא מעט אפשרויות העומדות לרשותך ותפקידן להרגיע אותך ולאפשר לך לשלוט במצב.
דליפת מי שפיר, למשל, היא בעיה העלולה להתרחש אצל 8-10 אחוזים מהנשים ההרות. מדובר בדליפה שניתן להרגישה כרטיבות כתחתונים. לעיתים מדובר בדליפה של שתן או הפרשה מהנרתיק, אבל זה עלול לגרום לחששות. פד ה-AL SENSE מאפשר לך לבצע בדיקה ביתית פשוטה ומדויקת מעל ל-90% כדי לבחון האם אכן מדובר בדליפת מי שפיר. מניחים פד AL SENSE על התחתונים, ממתינים עד שמרגישים את תחושת הרטיבות. מסירים את הפד וממתינים כ-10 דקות עד להיווצרות כתם צבע על הפד. אם הצבע הוא כחול או ירוק מדובר בדליפת מי שפיר – הפד מסוגל לזהות גם דליפה מזערית – ויש לפנות לרופא המטפל. אם הכתם בצבע צהוב או שקוף, מדובר בדליפה שמקורה בשתן.
קיימים לא מעט מכשירים המאפשרים להשמיע מוזיקה לתינוק כך שרק הוא ישמע אותה – החל מחגורת בטן מיוחדת ועד לאוזניות שנדבקות לבטן. כל אלו מצטרפים לאינספור אפשרויות העומדות בפני האישה ההרה שיכולות להרגיע ולסייע לה להרגיש קרובה יותר לעובר וכמובן לחוש בטוחה יותר משום שהיא לה חלק בתהליך שהגוף שלה עובר.